Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη για τον χωρίς επιπτώσεις αναθεωρητισμό της Τουρκίας, που την οδηγεί σε παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών, σε χαιρετισμό του κατά την επίσημη έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς.

Τον χαιρετισμό του Προέδρου μετέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, λόγω της νόσησης του Προέδρου με COVID-19.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Εξέφρασε λύπη που ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, την οδηγεί, χωρίς τις όποιες επιπτώσεις όπως είπε, στην εισβολή στη Συρία και σε παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ιράκ, την εμπλοκή στη διένεξη του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, αλλά το εξίσου απαράδεχτο στις απειλές στη βάση ανεδαφικών επιχειρημάτων εναντίον της Ελλάδος.

Μια χώρα, όπως είπε, που αρνείται τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που αποστασιοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία αλλά ενισχύει παράλληλα τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή μέσω της συμφωνίας για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών παρουσιάζεται ως έντιμος διαμεσολαβητής στην κρίση της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για έναν παραλογισμό που για ακόμη μια φορά καταδεικνύει το άναρχο του διεθνούς συστήματος και το γεγονός πως οι συμπεριφορές των κρατών καθορίζονται δυστυχώς με βάση τα οικονομικά συμφέροντα και όχι όσα ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύει», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Παρά ταύτα, συνέχισε, «εμείς επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις θεμελιώδες αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου για την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των μελών του Οργανισμού, την επικράτηση της ειρήνης και ασφάλειας και το σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».

«Και αυτές τις αρχές αναδεικνύουμε στην αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, είτε αυτές αφορούν τις παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη ή αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είτε στην πρόσφατη αξίωση που εν την ουσία επιβεβαιώνει τους πάγιους στόχους της Άγκυρας για λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συμμαχίες που εδραίωσε με χώρες της περιοχής και με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και χάριν στη συνδρομή της ομογένειας, πέτυχε την εξασφάλιση της καταδίκης της Τουρκίας από την διεθνή κοινότητα όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της, με την ξεκάθαρη θέση πως οι προτάσεις της για νέα μορφή λύσης αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν την εποικοδομητική μας στάση για άμεση επανέναρξη του διαλόγου μέσω της κατάθεσης τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την αποδοχή διορισμού απεσταλμένου ή υψηλόβαθμων στελεχών της Γραμματείας για να δώσουν μια νέα κινητικότητα στις διεργασίες».

«Και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την κατοχή, με την αποστέρηση των βασικών ελευθεριών που κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα πρέπει να απολαμβάνει, απρόσκοπτα», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι η επανένωση της πατρίδας μας δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του κυπριακού λαού αλλά και προς όφελος ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, αφού μια λύση χωρίς αμφιβολία θα έχει μια πολύ σημαντική αλυσιδωτή επίδραση στην επίτευξη και διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, Ε.Ε.- ΝΑΤΟ αλλά και Ελλάδος-Τουρκίας».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στην για πρώτη φορά κατάθεση χαρτών από την τουρκοκυπριακή πλευρά για εδαφικές αναπροσαρμογές, στην επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια εκτός από το κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και στην καταγραφή από πλευράς Ηνωμένων Εθνών πως το υπό αναφορά κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων ήτο καθοριστικής σημασίας και χωρίς να έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος δεν θα μπορούσε να αναμένεται θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες λύσης.

«Το πλέον σημαντικό, μέσω των πολυμερών διασκέψεων  της Γενεύης και του Κραν Μοντανά ήταν ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και θέσαμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών και του ρόλου της, για την ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι στο Κραν Μοντανά για ακόμα μια φορά υπήρξε επανάληψη των διαχρονικών θέσεων της Τουρκίας για διαιώνιση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και τη μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.