Το περιστατικό της πρόκλησης από τουρκική ακταιωρό, που άνοιξε πυρ κατά σκάφους της Λιμενικής τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος  Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε πως σήμερα το πρωί, γύρω στις 03:30, μικρό σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο βρισκόταν σε συνήθη περιπολία στη θαλάσσια περιοχή Πύργου Τηλλυρίας για αντιμετώπιση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης και της αυξημένης ροής μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή, που προέρχονται από την Τουρκία, ενώ βρισκόταν 11 ναυτικά μίλια εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσεγγίστηκε από τουρκική ακταιωρό, μήκους 25-30 μέτρων, προερχόμενη από τα κατεχόμενα.

Το σκάφος της Λιμενικής, το οποίο αποτελείτο από τριμελές πλήρωμα, βλέποντας τις προθέσεις της τουρκικής ακταιωρού και για αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου, κατευθύνθηκε προς το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, είπε ο κ. Ανδρέου.

Σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από το καταφύγιο, το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας δέχτηκε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς από την τουρκική ακταιωρό.

Ακολούθως, όντας σε μικρή απόσταση από τις ακτές, η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε προς τα κατεχόμενα, κατέληξε ο κ. Ανδρέου.

Ενίσχυση της Λιμενικής του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας ζητά ο κοινοτάρχης

Το μήνυμα ότι πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση, τόσο δια θαλάσσης όσο και δια ξηράς, στέλνει ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, με αφορμή το περιστατικό της πρόκλησης από τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους της Λιμενικής τα ξημερώματα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,  ο κ. Κλεάνθους καταδίκασε το επεισόδιο και χαρακτήρισε «αδιανόητο η Λιμενική του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας να επανδρώνεται με ένα μόνο μικρό σκάφος».

Αυτό το επεισόδιο, πρόσθεσε, «ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας της περιοχής και αυξάνει την ανάγκη για σωστή αστυνόμευση της περιοχής μας, τόσο στη θάλασσα, όσο και στην ξηρά, με την ενίσχυση τόσο του αστυνομικού σταθμού όσο και της λιμενικής του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, ώστε να αποφεύγονται τέτοια συμβάντα».

Κατά τον κ. Κλεάνθους, «η σοβαρή πρόκληση από τουρκική ακταιωρό εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της προστασίας που παρέχεται προς τους διακινητές παράνομων μεταναστών, οι οποίοι βγαίνουν στην περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα».