Στόχος όλων είναι να γίνουν κανονικά οι παγκύπριες εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου, δηλαδή οι προεισαγωγικές εξετάσεις και οι εξετάσεις για σκοπούς απόλυσης, συμφώνησαν το πρωί σε τηλεδιάσκεψη που είχαν ο υπουργός Παιδείας και η ηγεσία των καθηγητών της ΟΕΛΜΕΚ. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ότι δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά για κανένα παιδί.

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του απολυτηρίου και να διατηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι οι εξετάσεις θα γίνουν όπως γίνονταν, στις σχολικές μονάδες, και όχι ηλεκτρονικά. Η απόφαση αυτή βεβαίως θα αξιολογείται αναλόγως και των εξελίξεων.

Η εξεταστέα ύλη θα είναι αυτή που έχουν διδαχθεί τα παιδιά μέχρι την ημέρα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Εάν ανοίξουν τα σχολεία πριν από την περίοδο των εξετάσεων, τότε τα μαθήματα που θα διδαχθούν στις τάξεις, θα προστεθούν στην ύλη.

Δεν τέθηκε προς το παρόν θέμα παράτασης στην σχολική χρονιά η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις και εξετάσεις μετάταξης στα γυμνάσια και την Α’ Λυκείου, υπάρχει εκκρεμότητα, καθώς πρέπει να διεξαχθεί ένα κεντρικό διαγώνισμα, για το οποίο -όπως πληροφορούμαστε- ίσως χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.

Δημήτρης Στρατής