Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα για τη διεξαγωγή των γενικών βουλευτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή 21 Μαΐου.

Χθες το απόγευμα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η γενική δοκιμή για τη λήψη και μετάδοση των αποτελεσμάτων, παρουσία της Υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού, η οποία εν συνεχεία ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Σήμερα, ψηφίζουν για τις εκλογές 22.855 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, των οποίων οι αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές και οι οποίοι αναμένεται να μεταβούν 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.

Κατά τις αυριανές βουλευτικές εκλογές, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες από τις 7.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα.

Στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει συγκεντρωθεί το 10% των αποτελεσμάτων, ποσοστό το οποίο θα επιτρέψει μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στις 21.30 με 22.00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά, ενώ πριν από τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί μια εικόνα για το ποιοι βουλευτές εκλέγονται.

Συμφωνά με τη διαδικασία, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ανά την Ελλάδα θα στέλνουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα, που θα φτάνουν σε πραγματικό χρόνο και θα εισάγονται στην εκλογική βάση του Υπουργείου Εσωτερικών από τους καταχωρητές της Singular Logic.

Την προεκλογική τους εκστρατεία ολοκλήρωσαν χθες το βράδυ και οι πολιτικοί αρχηγοί, δίνοντας τις κεντρικές τους ομιλίες σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Θησείο, καταφέρθηκε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αμείλικτο διώκτη της μεσαίας τάξης».

Αναφερόμενος, στις αυριανές εκλογές σημείωσε ότι πρόκειται για μια «κρίσιμη μάχη», στην οποία κρίνεται αν θα ακυρωθεί η «νάρκη της απλής αναλογικής», η οποία, κατά τον ίδιο, κρύβει την «παγίδα της ακυβερνησίας».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσα είχε προεξαγγείλει η Κυβέρνηση τα υλοποίησε, ενώ χαρακτήρισε τα ζητήματα της εθνικής άμυνας ως υπέρτατο αυτοσκοπό για τη Νέα Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έδωσε την κεντρική του ομιλία στην Πάτρα, όπου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «κρυφή ατζέντα» και για επίθεση στους «δανειολήπτες που έσωσαν τα σπίτια τους με το νόμο Κατσέλη».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σημαίνει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης αλλά και μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για αναζήτηση συγκλίσεων.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις προγραμματικές του για «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε την κεντρική του ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι ο διχασμός που παράγει το δίλημμα «Μητσοτάκης-Τσίπρας» «θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

«Καλώ κάθε δημοκρατικό πολίτη στη μεγάλη αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας ότι το κόμμα του αποτελεί την παράταξη των μη προνομιούχων, της μεσαίας τάξης. «Σας ζητώ από την πατρίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου, όλοι μαζί να αγωνιστούμε και την Κυριακή με τον λόγο της αλήθειας, της αξιοπρέπειας, της προοπτικής, να γυρίσει η πατρίδα σελίδα. Έχουμε χρέος να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και περήφανη πατρίδα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ