Σε συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για αλλαγή στη χρήση των διατηρητέων οικείων επί της οδού Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη, δίπλα από τον μεγάλο Καθεδρικό Ναό που έχει ανεγερθεί.

Πρόκειται για τα τρία διατηρητέα που τον Φεβρουάριο του 2021, είχαν κατεδαφιστεί αυθαίρετα από μπουλντόζα της Αρχιεπισκοπής η οποία είχε κάνει λόγο για «αστοχία».

Μετά από εισήγηση της Αρχιεπισκοπής, δόθηκε τελικά άδεια για μετατροπή των τριών κτηρίων σε μικρό συνοδικό όπου οι κληρικοί, προσκεκλημένοι και πολίτες θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους μετά την ολοκλήρωση λειτουργιών στον Καθεδρικό ναό που βρίσκεται δίπλα. Το δεύτερο διατηρητέο θα μετατραπεί σε φουαγιέ που θα λειτουργεί ως προθάλαμος στο μικρό συνοδικό, ενώ θα δημιουργηθεί και κυλικείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας με την απόφαση αυτή διαφώνησε ομόφωνα η Επιτροπή Άσκησης Αισθητικού Ελέγχου του Δήμου Λευκωσίας, η οποία σε συνεδρίαση της έκρινε ως πολύ επεμβατική την πρόταση της Αρχιεπισκοπής, σημειώνοντας ότι αλλοιώνει και καταργεί την τυπολογία των διατηρητέων οικοδομών, αφού αφαιρούνται εσωτερικοί τοίχοι και μεσόθυρες. Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6 η Επιτροπή Αισθητικού Ελέγχου που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα τονίζει μεταξύ ότι δεν θα πρέπει να γίνονται μεγάλες αλλαγές στα διατηρητέα σε βαθμό που να αλλοιώνεται ο αυθεντικός χαρακτήρας τους, η αρχιτεκτονική αξία και η εικόνα τους. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη Επιτροπή συναποτελούν μέλη του ΕΤΕΚ, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Πολεοδομίας.

Αντίθετη άποψη είχαν η επιβλέπουσα μηχανικός του δήμου και ο αρχιτέκτονας του έργου. Η δημοτική μηχανικός Κούλα Ιωάννου υποστήριξε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν επιχειρείται καμία εξωτερική αλλαγή και πως τα διατηρητέα θα αποκατασταθούν με τα ίδια υλικά. Πρόσθεσε ότι οι νέες χρήσεις των οικοδομών συνάδουν με τα σύγχρονα δεδομένα που επέφερε η κατασκευή του Καθεδρικού ναού. Σημείωσε ακόμα ότι αφαιρέθηκε εισήγηση για δημιουργία καμάρων που θα καθιστούσαν τρίχωρο τα τρία διαφορετικά κτήρια.

Υπέρ των προτεινόμενων αλλαγών ψήφισαν τελικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκτός από τους συμβούλους του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αναστύλωσης των κτηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη , αλλά δεν ανοικοδομήθηκαν ακόμα οι εσωτερικοί τοίχοι.