Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή επιλογής της Βουλής η οποία θα εξετάσει κατόπιν σχετικής επιστολής από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ τη λειτουργία της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό της οποίας Προεδρεύει το ΕΛΑΜ.

Στην επιστολή του κ. Λουκαΐδη τονίζεται ότι η ημερήσια διάταξη και τα θέματα που συζητούνται στην συγκεκριμένη επιτροπή παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τον Κανονισμό της Βουλής.

Σε ένα σχετικά ήπιο κλίμα διεξάγεται από το πρωί η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για το μεταναστευτικό, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου σε μια λακωνική δήλωση σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Αστυνομία και της τοπικές αρχές προχωρούν σε εφαρμογή μέτρων πρόληψης κατά της βίας, στο πλαίσιο και της κοινοτικής Αστυνόμευσης. Πρώτα, όπως είπε, θα εφαρμοστούν τα μέτρα σε Λεμεσό και Χλώρακα.

Σε υπόδειξη προς την Υπουργό τότι θα έπρεπε μετά και τις παραδοχές του Αρχηγού της Αστυνομίας να τοποθετηθεί η , για τα όσα τραγικά συνέβησαν σε Χλώρακα και Λεμεσό, η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου απέφυγε να τοποθετηθεί και αποχώρησε στη συνέχεια χωρίς να προβεί ούτε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, επικαλούμενη ειλημμένες υποχρεώσεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Σημείωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 51%. Έγινε όπως είπε εκστρατεία ενημέρωσης σε τρείς Αφρικανικές χώρες, ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι από την Κύπρο μπορούν να μεταβούν στην Γερμανία με τραίνο.

Δεύτερος πυλώνας είναι η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο. Από τους εννέα μήνες οι αιτήσεις όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, εξετάζονται στους τρείς. Προχωρούν τα έργα υποδομών στις Λίμνες και στο Πουρνάρα. Ο τέταρτος πυλώνας είναι οι επιστροφές μεταναστών. Τους τελευταίους πέντε μήνες ήρθαν στην Κύπρο 4100 άτομα και αναχώρησαν 4700 με κάποια κίνητρα που δόθηκαν.