Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στη διαδικτυακή τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το τελευταίο διάστημα όλοι γινόμαστε μάρτυρες των κλιμακούμενων και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών της Τουρκίας.
 
«Ενέργειες, όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των πλείστων γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία. Ενέργειες οι οποίες, αντιβαίνοντας του διεθνούς δικαίου, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή υπονομεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια. Όπως ακριβώς έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ο μόνος τρόπος να σταματήσουν και να αποφευχθούν νέες ανάλογες εντάσεις, είναι η υιοθέτηση επιτέλους μίας αποφασιστικής στάσης η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων θα επιφέρει κόστος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην περιοχή», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως και η κοινή διαπίστωση με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη στην Γαλλία, θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, ενώ εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.
 
«Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω από τη δική μας πλευρά, είναι ότι ο αγώνας μας αφορά, ως άλλωστε έχουμε πολλάκις αποδείξει, την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Αγώνας, ο οποίος νομιμοποιείται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σύμφωνος τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος. Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών», σημείωσε.
 
Λύση, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο των νόμιμων πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης, ασφάλειας και ειρήνης.

«Αυτές ακριβώς οι συνθήκες προκύπτουν μέσα από τις προτάσεις που ανέκαθεν καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σεβόμενοι τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας και προκρίνοντας τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους Ελληνοκυπρίους. Δεδομένης της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης και θέσης, εκείνο που αναμένεται είναι επιτέλους η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν την ίδια με εμάς απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση, χωρίς να θέτουν τις όποιες προϋποθέσεις», επισήμανε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι, πέραν της κατάλληλης προετοιμασίας και της απαιτούμενης συνεργασίας που θα διασφαλίσουν τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκείνο που επίσης απαιτείται είναι η Τουρκία σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τερματίσει τις όποιες προκλητικές ενέργειες, στις οποίες επανειλημμένα προβαίνει το τελευταίο διάστημα εισβάλλοντας παράνομα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί πως θα εποικήσει παράνομα την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
 
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, σεβόμενος τις δίκαιες απαιτήσεις του προσφυγικού κόσμου αλλά και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του λαού σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να θέσω ενώπιον του την όποια πρόταση λύσης η οποία δεν θα δικαιώνει τις προσδοκίες του και δεν θα αποκαθιστά τα αναφαίρετα δικαιώματά του», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ξεχωριστή η χαρά του που του δίδεται η ευκαιρία, έστω και μέσω αυτής της τηλεδιάσκεψης, να χαιρετίσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων.
 
 «Δυστυχώς φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες, που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν, ως είθισται κάθε χρόνο το Συνέδριο να διοργανωθεί στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, να ταξιδέψετε και να βρίσκεστε μαζί μας. Νιώθω την ανάγκη, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να κάνω μνεία στα μέλη της παροικίας που προσβλήθηκαν από τον ιό και έχασαν τη μάχη με τη ζωή, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, της Πολιτείας αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού προς τις οικογένειες τους», σημείωσε.
 
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την υψίστης σημασίας αρωγή και προσφορά όλων των οργανωμένων συνόλων της ομογένειας στις προσπάθειες, όπως είπε, «των κατά τόπων πρεσβειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας, τόσο για τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών μας όσο και για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και των Κυπρίων πολιτών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο εξωτερικό».
 
 «Μια συνειδητά ανιδιοτελής και αφειδώλευτη προσφορά, η οποία άλλωστε χαρακτηρίζει ανέκαθεν τις πολυσχιδείς δράσεις που αναπτύσσετε στο σύνολό σας οι ομογενείς, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ευημερία της γενέτειρά σας. Αναντίλεκτα, παραμένοντας διαχρονικά προσηλωμένοι προς την κατεύθυνση αυτή, συνδράματε αποδεδειγμένα σε κρίσιμες στιγμές στην ιστορία του τόπου συμβάλλοντας καθοριστικά έτσι ώστε να ορθοποδήσει ξανά η πατρίδα μας», πρόσθεσε.
 
Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «επιδιώκοντας την ενδυνάμωση των ήδη άρρηκτων δεσμών με τον τόπο μας, καταφέρατε να διατηρήσετε ανόθευτη τη γλώσσα και τη θρησκεία και να γίνετε πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας μας, σε χώρες διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας».
 
«Εκείνο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ δηλώνοντας την περηφάνια μας, είναι το γεγονός ότι, παράλληλα με τη διατήρηση των αξιών, των ιδανικών και των παραδόσεων του τόπου μας, πετύχατε μέσα από τις ικανότητες και την εργατικότητά σας να ξεχωρίσετε και να καταξιωθείτε στις χώρες υποδοχής σας τιμώντας στο πλαίσιο αυτό την καταγωγή σας. Και είναι ακριβώς υπό το πρίσμα αυτό, της ποικιλότροπης, επωφελούς συμβολής σας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και της εκτίμησης της οποίας χαίρετε, που αφενός αναδειχθήκατε σε ένα πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης των θέσεων και των πολιτικών των εκάστοτε Κυβερνήσεων του τόπου και αφετέρου συμβάλατε στην περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση των διακρατικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των χωρών που διαβιείτε», σημείωσε.
 
Κυριότερα όλων όμως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αναδειχθήκατε άξιοι φορείς της ορθής προβολής και προώθησης των εθνικών μας δικαίων όσον αφορά τον τερματισμό της παράνομης και συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής του νησιού μας και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού».
 
«Ξεχωριστής συγκίνησης και σημασίας είναι το γεγονός ότι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής, βρίσκεται η νέα γενιά της παροικίας μας, το μέλλον της διασποράς, η οποία διακρινόμενη από την ίδια φιλοπατρία, υιοθετώντας τη δική σας δυναμική στάση συνεχίζει τη μέχρι τώρα ουσιαστική δραστηριοποίησή σας σχετικά με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Τις παρεμβάσεις που προηγήθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς τύχατε εκτενούς ενημέρωσης για θέματα που άπτονται των τομέων της εσωτερικής διακυβέρνησης, της άμυνας, των υδρογονανθράκων, της ενεργειακής και της εξωτερικής μας πολιτικής», πρόσθεσε.
 Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος είπε ότι «κάθε φορά που απευθύνομαι στην ομογένεια διακατέχομαι από βαθύτατη συγκίνηση. Ειδικότερα για ακόμη μια χρονιά η μαζική συμμετοχή αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της νέας γενιάς αποδήμων για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, και μάλιστα κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, με γεμίζει με περηφάνια και αισιοδοξία. Θα ήθελα να σας εκφράσω εκ μέρους ολόκληρης της Πολιτείας και του Κυπριακού Ελληνισμού ευγνώμονες ευχαριστίες για τη διαχρονική συμπαράσταση και στήριξη στην ιδιαίτερη σας πατρίδα», σημείωσε.
 
 Στήριξη και συμπαράσταση, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία αποτελεί για την παρούσα διακυβέρνηση πηγή δύναμης, «ούτως ώστε εργαζόμενοι με το ίδιο σθένος, σύνεση και αποφασιστικότητα να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει έναντι του κυπριακού λαού».
 
«Ως πολλάκις έχω αναφέρει, για την Κυβέρνηση, ο απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός αποτελεί κύρια πολιτική προτεραιότητα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται άλλωστε μέσα από τις ποικίλες δράσεις και πολιτικές που υιοθετούνται. Ήδη με τον Επίτροπο Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα αποδήμων, κατόπιν των δικών σας εισηγήσεων και στο πλαίσιο πάντοτε κατευθύνσεων και συντονισμού με την κυβερνητική πολιτική, έχουμε από κοινού προωθήσει πληθώρα αιτημάτων σας τα οποία αφορούν συγκεκριμένα θέματα που άπτονται των δρωμένων και αναγκών της ομογένειας. Πέραν της αμέριστης στήριξής μας στις δράσεις που αναλαμβάνετε, βούλησή μας είναι η με κάθε τρόπο διεύρυνση των σχέσεων και της αγαστής συνεργασίας με το σύνολο της Κυπριακής ομογένειας», συμπλήρωσε.
 
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επιπρόσθετα, ότι είναι απολύτως βέβαιος «ότι μέσα από το διάλογο και τις δικές σας προτάσεις θα μπορέσουμε να εξεύρουμε πιθανούς τρόπους τόσο για την ικανοποίηση επιπρόσθετων αιτημάτων σας όσο και για την αμοιβαία επωφελή ενίσχυση της θέσης σας στις χώρες που ζείτε και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εθνικών μας δικαίων και στοχεύσεων».
 
Εξέφρασε, τέλος, τις θερμότερες των ευχαριστιών του για την πρόσκληση να χαιρετίσει και φέτος το Συνέδριο «και να σας συγχαρώ για τη συμβολή σας στην πρόοδο της παροικίας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας», όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ