Η ΑΤΑ δοκιμάστηκε και σε πολλές χώρες καταργήθηκε εντελώς, ανέφερε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σημειώνοντας ότι όσα πλήρωσαν οι επιχειρήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστραφεί.

Πρόσθεσε ότι όταν συνομολογήθηκε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το 2017 μελετήθηκε η ενσωμάτωση ρήτρας που προβλέπει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στον εν εξελίξει διάλογο, συνεχίζει η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων, δηλαδή να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι την μισή ΑΤΑ.

Είπε ακόμα ότι αν δεν υπάρξει εργατική ειρήνη θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων και επιφυλάχθηκε για την αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων σημειώνοντας ότι έχουν έτοιμη αντίδραση σε περίπτωση απεργιών.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν βαρύ το τίμημα της κρίσης αφού ο πληθωρισμός και αυξήσεις τιμών έφτασαν το 10%. Χαρακτήρισε προκλητικό να η επιχειρηματική πλευρά να κοιτάζει μόνο τα δικά της συμφέροντα, όταν το κεφάλαιο παρουσίασε 7,5% αυξημένα κέρδη.

Η κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να πάει σε μάκρος και εάν οι εργοδότες επιμένουν στην κατάργηση της ΑΤΑ, οι συντεχνίες δεν έχουν άλλη επιλογή από τη λήψη δυναμικών μέτρων για υπεράσπιση του θεσμού. «Αν χρειαστεί να κάνουμε απεργίες και κινητοποιήσεις, θα γίνουν», τόνισε.