Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου στην επιστολή της αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Παράλληλα η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει τέλος ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Στο μεταξύ στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη νόσο COVID-19 που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε στενή συνεργασία και παρακολουθούν με προσοχή τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

Για αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Εθνικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα ενώ θα έχει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και ευρωπαίους ομολόγους του για περαιτέρω συντονισμό.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και συστημικότητα του ιατρικού και κοινωνικού προβλήματος του παρατεταμένου συνδρόμου της νόσου COVID-19 (Long Covid) και υιοθετώντας τις σχετικές οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, προχωρεί στη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής. 

Στόχος της επιτροπής αυτής, είναι η μελέτη και αξιολόγηση της παρουσίας του συνδρόμου Long Covid στον πληθυσμό και η υποβολή εισηγήσεων για τους τρόπους ευαισθητοποίησης του κοινού και σχεδιασμού κατάλληλης στήριξης των πασχόντων, σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβανομένων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Ως συντονιστής του έργου και Πρόεδρος της Επιτροπής Long Covid Κύπρου, διορίστηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Φελλάς.