Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται ότι θα τεθεί προς έγκριση το σχέδιο για επιδιόρθωση ή ανακατασκευή των επικίνδυνων πολυκατοικίων σε προσφυγικούς συνοικισμούς στην Κύπρο.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι εκτός απροόπτου η εφαρμογή του νέου σχεδίου θα αρχίσει από την 1η Μαΐου, σημειώνοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα ενημερωθούν οι τοπικές αρχές ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι έχουν εξευρεθεί τεμάχια και για την κατασκευή νέων πολυκατοικιών, σημειώνοντας ότι η αρχή θα γίνει με τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες, από το σύνολο 358 που υπάρχουν.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι νέες πολυκατοικίες, θα περιλαμβάνουν 16 διαμερίσματα, αντί 12 που έχουν οι υφιστάμενες.

Όσον αφορά τους δικαιούχους είπε ότι έχουν διαχωριστεί σε κατηγορίες και πως θα τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών, που δεν είναι πρόσφυγες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι αυξήθηκε το εφάπαξ ποσό που προορίζεται για ενοίκιο, το οποίο θεωρείται ικανοποιητικό, για τις πλείστες επαρχίες πλην της Λεμεσού, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση ανάμεσα στις πόλεις, όπως ανέφερε.

Η κάλυψη ενοικίου, για όσους θα χάσουν προσωρινά τα σπίτια τους, θα γίνει για 24 μήνες για όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν και 12 μήνες για όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες που θα συντηρηθούν.

Ο κ. Ιωάννου κατέθεσε εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών για επιδότηση ενοικίου, και για όσους θα επιλέξουν να μείνουν προσωρινά σε συγγενείς τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος δήλωσε ότι τα νέα ζευγάρια πρέπει να αποκτούν την δική τους στέγη και όχι να αναγκάζονται να στεγάζονται με ενοίκιο. Σημείωσε επίσης ότι πολλές εισηγήσεις της Βουλής ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο. Το ζητούμενο όπως είπε, είναι το σχέδιο να είναι αποτελεσματικό, λειτουργικό και να εξασφαλίζεται ότι δεν θα μείνει εκτεθειμένος κανένας πρόσφυγας.