Σε Ολομέλεια της Βουλής η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή ή όχι η αναπομπή του νόμου για καθολική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 9% για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στην οποία προχώρησε προ ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στις 10 το πρωί της Τρίτης το θέμα θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία θα παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Γενικός Εισαγγελέας.
Θα ακολουθήσει έκτακτη Ολομέλεια στην οποία οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναπομπή του νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που υπογράφεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων ψηφίστηκε αρχικά με 31 ψήφους, με τους βουλευτές να σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό επρόκειτο να βοηθηθεί το σύνολο των καταναλωτών ώστε να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται στα περισσότερα αγαθά.
Στους λόγους της αναπομπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών. Σημειώνει ακόμα ότι οι λόγοι αναπομπής είναι οικονομικοί και δημοσιονομικοί, αφού θεωρείται ότι η ψήφιση του νόμου θα επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.
Η απώλεια σύμφωνα με το αιτιολογικό της αναπομπής αναμένεται να ανέλθει στα 75 εκ. ευρώ περίπου για περίοδο ενός έτους, με βάση τις εισπράξεις της ΑΗΚ για το ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΑΗΚ, θα προχωρήσουν κανονικά οι αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά από απλήρωτους λογαριασμούς 21 ημερών.
Εκτός από την κρίσιμη συζήτηση για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο ρεύμα, αύριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και το θέμα των νέων αυξήσεων στις χρεώσεις των τραπεζών και των επιπτώσεων τους στους καταναλωτές.
Η Βουλή μπαίνει στα βαθιά την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται ότι θα αρχίσει η τελική συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.