Στις 2 μετά το μεσημέρι αναμένεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το Ντουμπάι και το Επιχειρηματικό Φόρουμ όπου βρίσκεται, αφού έγινε κατορθωτό να βρεθεί έκτακτη πτήση.

Ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει στο έκτακτη και κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να αποφασιστεί ένα δεύτερο πακέτο οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δεν μπορεί παρά να καταδικάσουμε ενέργειες που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης χώρας δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι αργότερα σήμερα θα παρουσιαστεί ένα πακέτο στοχευμένων κυρώσεων για στρατηγικούς τομείς για την Ρωσική οικονομία, μπλοκάροντας την πρόσβαση σε τεχνολογίες και αγορές που είναι κλειδί για την Ρωσία. Αναμένεται ακόμα, όπως είπε, να παγοποιηθούν Ρωσικά κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τις Ρωσικές τράπεζες.

 

Η Κύπρος θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις

Σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τονίζει ότι οι εξελίξεις είναι λυπηρές και αντίθετες με τη Διεθνή Νομιμότητα. Πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ευρώπης, προσθέτει, κάτι το οποίο είχαμε αποφύγει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού καταδίκασε τη στρατιωτική επιδρομή εναντίον μιας χώρας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και εδαφικά ακέραιης, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα απαντήσει στρατιωτικά αλλά με την επιβολή κυρώσεων.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε όλα τα Κράτη Μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου.» αναφέρει ο κ. Κασουλίδης καθώς ήδη άρχισαν οι πρώτες εκτιμήσεις από πλευράς κυβέρνησης για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης των πρώτων υλών ανά το παγκόσμιο όπως σιτηρά και καύσιμα. Ήδη γίνεται λόγος για αύξηση της τάξης του 30% στις τιμές του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στους Κύπριους που βρίσκονται στην Ουκρανία το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται στη διάθεσή των πολιτών για παροχή προξενικής βοήθειας. Λιγότεροι από 20, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου είναι οι Κύπριοι που παρέμειναν στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρεάζει όπως αναμενόταν και τις πτήσεις.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Hermes Airpοrts, ακυρώθηκαν για σήμερα δύο προγραμματισμένες πτήσεις από Κίεβο προς Κύπρο και το αντίθετο. Επηρεάζονται συνολικά περίπου 200 επιβάτες.
Αναμένονται ανακοινώσεις για τις πτήσεις των επομένων ημερών. ‘Ηδη πτήση της Aegean από Αθήνα με προορισμό την Μόσχα έλαβε εντολή να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγο πριν από την είσοδό της στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, αυξημένα μέτρα λαμβάνει στις πρεσβείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας η Αστυνομία ισχυροποιώντας την παρουσία μελών της έξω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις τους. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί οδηγίες για αυξημένη επαγρύπνηση στα αεροδρόμια.