Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αγορά 36 χιλιάδων τόνων κριθαριού και καλαμποκιού.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής δήλωσε ότι στόχος είναι να αυξηθεί η επάρκεια σε αποθέματα ενόψει της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπολογίζεται, όπως είπε, ότι με την αγορά αυτής της ποσότητας σιτηρών θα υπάρχει επάρκεια για ένα περίπου μήνα και υπενθύμισε ότι υπάρχουν ήδη αποθέματα από τις παραγγελίες των εισαγωγέων που φτάνουν μέχρι τα μέσα του Απρίλη.

Οι ποσότητες που θα παραγγελθούν θα είναι επιπρόσθετες, όπως είπε. Ο κ. Καδής ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις ανάγκες καθημερινά ώστε εάν παραστεί ανάγκη να ακολουθήσουν και πρόσθετες παραγγελίες».

Υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη πρόνοια για παραγγελίες από το κράτος υπάρχει στην νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα, μετά την κατάργηση της επιτροπής σιτηρών.

Κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο όπως είπε να παραχωρήσει το κράτος τα σιτηρά στους εισαγωγείς για να τα διαχειριστούν με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι θα διέπονται από διαφάνεια.

Κάποιοι ιδιώτες ζήτησαν και την εισαγωγή σιτηρών από την Αμερικανική αγορά τα οποία θα χρειαστούν 3 με πέντε εβδομάδες για να έρθουν στην Κύπρο. Το συνολικό κόστος για το κράτος αναμένεται να φτάσει τα 12,5 με 15 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος των χοιροτρόφων Πέτρος Καϊλάς, ανέφερε ότι θα έρθουν μέσω των εισαγωγέων κάποιες ποσότητες από Βουλγαρία με τις οποίες θα αντέξουν για ένα μήνα.

Το μείζον ζήτημα όπως ανέφερε είναι η μεγάλη αύξηση των τιμών των σιτηρών καθώς είμαστε στο διπλάσιο των τιμών που αγοράζονταν στο παρελθόν.