Το Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε σήμερα σε 22 χρόνια ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τον 30χρονο Λιθουανό, για τη δολοφονία της 36χρονης μητέρας τριών ανήλικων παιδιών, Iryna Hurskaya, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στις 10 Οκτωβρίου 2020 στην οικία της, στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού.

Επίσης, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 ετών για το αδίκημα της ληστείας. Οι ποινές συντρέχουν.

Μία εβδομάδα μετά τη διάπραξη του στυγερού εγκλήματος, που διέφευγε της σύλληψης, ο 29χρονος τότε Λιθουανός συνελήφθη και ανακρινόμενος ομολόγησε την διάπραξη της άγριας δολοφονίας, λέγοντας πως το κίνητρό του ήταν η ληστεία.

Η Αστυνομία τον αναζητούσε ως ύποπτο από την πρώτη στιγμή, κατέχοντας πληροφορίες πως συνδεόταν με την 36χρονη μητέρα τριών παιδιών. Στην υπόθεση ο 29χρονος δράστης ενέπλεξε ως συνεργό του 24χρονο ομοεθνή του, ο οποίος επίσης είχε συλληφθεί. Στον τελευταίο, το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών για το αδίκημα της διάρρηξης.

Το Δικαστήριο, ανακοινώνοντας σήμερα την ποινή που επέβαλε στον 30χρονο, δεν απέφυγε να στηλιτεύσει τον αποκρουστικό ωμό τρόπο που επιτέθηκε και θανάτωσε το ανυπεράσπιστο θύμα του.

Ο ψυχρός εκτελεστής όπως παραδέχτηκε μετά τη σύλληψή του, μετέβη με τον 24χρονο συνεργό του στο διαμέρισμά της και σκοπός ήταν να πάρουν το αποτύπωμα της 36χρονης και να ξεκλειδώσουν τους λογαριασμούς της, ώστε να οικειοποιθούν τα διαθέσιμα χρήματα. Κατά τον ισχυρισμό του, η ίδια αντιστάθηκε στα χτυπήματά του με αποτέλεσμα να την ξυλοκοπήσει και στη συνέχεια να τη σκοτώσει με κεφαλοκλείδωμα.

Μετά το έγκλημα ο δράστης, έχοντας στην κατοχή του διάφορα τιμαλφή και χρήματα που κατάφερε να αποσπάσει, άρχισε να διακινείται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, βάφοντας μάλιστα και τα μαλλιά του για να μην αναγνωρίζεται.

Ο εθισμός του με τον τζόγο τον οδήγησε σε Πρακτορείο στοιχημάτων, όπου έχασε όλα του τα χρήματα κι αναγκάστηκε να μεταβεί ξανά στον τόπο του εγκλήματος, στο διαμέρισμα του θύματος του δηλαδή στον Άγιο Τύχωνα, για να κλέψει κι άλλα αντικείμενα.

Αναγκάστηκε να τραπεί όμως σε φυγή, όταν ήχησε ο συναγερμός. Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως παρατέθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία στο Δικαστήριο, η άτυχη Ιρίνα επιχείρησε μια εβδομάδα πριν δολοφονηθεί να διακόψει τον δεσμό τους, αφού η ζωή της είχε γίνει αφόρητη, με τους συχνούς καυγάδες, ακόμη και τις χειροδικίες, λόγω εθισμού του 29χρονου με τον τζόγο και τον αλκοολισμό. Δεν πρόλαβε, όμως, να απαλλαγεί η 36χρονη από τον διώκτη και φονιά της.