Στους 2.663 ανήλθαν οι νεκροί στην Κίνα από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός COVID-19, με βάση τον νεότερο απολογισμό των κινεζικών υγειονομικών αρχών. Από τα θύματα του ιού, τα 2.563 έχουν καταγραφεί στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας. 

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 71 νέοι θάνατοι και 508 νέα κρούσματα. Στην πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στη Βουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί πρωτεύουσα της Χουμπέι.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο ανερχόταν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε 77.658.

Παγκόσμια ανησυχία από την εξάπλωση των κρουσμάτων

Στο μεταξύ, ακόμη ένας από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας από τις 5 Φεβρουαρίου, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κορωναϊό, όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK. Πρόκειται για τον τέταρτο επιβάτη του πλοίου που χάνει τη ζωή του από τον ιό. Ο τέταρτος νεκρός ήταν ένας ηλικιωμένος άνω των 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι αρχές της Ιαπωνίας δέχονται ολοένα και πιο έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κρουαζιερόπλοιου της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp, καθώς, παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε ότι ένας Ιταλός υπήκοος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της περιφέρειας. Ισπανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η εφημερίδα El Mundo, ανέφεραν πως πρόκειται για Ιταλό γιατρό ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ισπανία.

Φόβοι για ακύρωση της Ολυμπιάδας στο Τόκιο

Είναι πολύ πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση περί ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο εξαιτίας της επιδημίας του κορωναϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο. Ήδη από πολλές πλευρές εγείρεται το ερώτημα για το αν και κατά πόσον οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα έπρεπε να διεξαχθούν αλλού ή να ακυρωθούν. Ένας εκ των υποψηφίων για το αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου διαβεβαίωσε ότι η πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους αγώνες εάν χρειαστεί.