Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 3.900 πτήσεις στις ΗΠΑ σήμερα, καθώς μια τεράστια χιονοθύελλα προκαλεί μαζικά προβλήματα στη λειτουργία αεροδρομίων στη χώρα και αναστατώνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις χιλιάδων εν μέσω των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Οι σημερινές ακυρώσεις ακολουθούν σχεδόν 2.700 ακυρωμένες πτήσεις χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Η σιδηροδρομική εταιρεία Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) επέβαλε ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων για την αποπάγωση σε πολυάριθμα αμερικανικά αεροδρόμια. Όπως ανέφερε «το ψυχρό μέτωπο που διασχίζει τις Μεγάλες Λίμνες προς τα Βορειοανατολικά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο» στις πτήσεις, προσθέτοντας ότι «καθυστερήσεις πτήσεων είναι πιθανές από τα αεροδρόμια της Βοστώνης προς την Πόλη της Ουάσινγκτον, τα διεθνή αεροδρόμια Σιάτλ-Τακόμα και Πόρτλαντ και Άσπεν» στο Κολοράντο.

Το διεθνές αεροδρόμιο Σιάτλ-Τακόμα ακύρωσε το 40% των πτήσεων από τις 8:30 το πρωί. Η FAA νωρίτερα σήμερα εξέδωσε ακυρώσεις εκεί λόγω χιονιού και παγετού.

Περισσότερο από το 40% των πτήσεων στο Ντιτρόιτ ακυρώθηκαν και το 18% στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο’ Χέαρ του Σικάγου, το οποίο σημείωσε ότι ριπές ανέμου 40 έως 50 μίλια την ώρα αναμένονται σήμερα στο Σικάγο.

Άλλες 3.800 πτήσεις στις ΗΠΑ είχαν καθυστερήσεις – συμπεριλαμβανομένου του 14% αυτών που εκτελούσαν οι American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και Southwest Airlines.

Η Southwest ακύρωσε 800 πτήσεις σήμερα, περίπου το ένα πέμπτο όλων των προγραμματισμένων πτήσεων, ενώ η Alaska Airlines ακύρωσε 321, ή το 41% των πτήσεων της.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters