Λεπτομερή πρόταση για την μελλοντική κτιριακή ανάπτυξη του έχει καταρτίσει το ΤΕΠΑΚ, στην οποία καταγράφεται που μπορεί να εγκατασταθεί η κάθε οντότητα του ιδρύματος σε ιδιόκτητους χώρους, προκειμένου αυτό να απαλλαγεί από το βραχνά των ενοικίων.

Θεωρείται δεδομένο ότι πρόταση θα πάρει χρόνια να υλοποιηθεί, όμως «από τη στιγμή που έχει καταρτισθεί η πρόταση, δύναται το πανεπιστήμιο να ξεκινήσει να διεκδικεί την πραγμάτωση των όσων προβλέπει», ανέφερε στο Κανάλι 6 ο πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης.

Να σημειωθεί πως στην πρόταση, περιλαμβάνεται η μεταφορά στης σχολής Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος καθώς και της σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, στον 3ο πόλο του ΤΕΠΑΚ στο Βερεγγάρια.

Η ηγεσία του ΤΕΠΑΚ επισημαίνει ότι οι σχολές αυτές είναι «εργαστηριακού τύπου», οπότε πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το κράτος για να μεταφερθούν εκεί.

Το ΤΕΠΑΚ διαθέτει αυτή τη στιγμή προς αξιοποίηση το χώρο στάθμευσης  της πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, που είναι πολύ μικρός χώρος και θα διατεθεί για την περεταίρω ανάπτυξη της.

Καθώς επίσης το τεμάχιο «Αγιομαμίτη-Ψυλλάκη δίπλα από το 3ο δημοτικό στο οποίο θα στεγαστεί το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών της Σχολής Καλών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η μεταφορά του Κέντρου Γλωσσών και του κέντρου καινοτομίας CUTing Edge, στο μακαρονοποιείο Δωρίτη, το οποίο έχει απαλλοτριωθεί από το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου η ότι απαλλοτρίωση του κτιρίου αιτιολογήθηκε για σκοπούς επέκτασης του Νοσοκομείου, υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο μπορεί αυτό να αλλάξει και να δοθεί στο ΤΕΠΑΚ, οπότε προς το παρόν παραμένει στάσιμο, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στις αρχές του πανεπιστημίου .

Η πρόταση περιλαμβάνει και τη Σχολή Επιστημών Υγείας στο παλιό Νοσοκομείο, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για τη δημιουργία πρότυπου Κέντρου Υγείας, από το ΤΕΠΑΚ και τον ΟΚΥΠΥ.

Επίσης προνοεί τη μεταφορά στους χώρους της 1ης Τεχνικής που θα απελευθερωθούν με τη λειτουργία τις καινούριας που αναγείρεται στα Πολεμίδια, της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, των Κοινών Διδακτικών Εργαστηρίων Υπολογιστών και του Κέντρου Μάθησης και πληροφόρησης.