Σωρεία ερωτημάτων για το αδιάβλητο των εξετάσεων τετράμηνων εγείρει η διαρροή θεμάτων από δοκίμιο των νέων Ελληνικών, στο οποίο κλήθηκαν να παρακαθήσουν μαθητές της τρίτης λυκείου.

Σύμφωνα με σωρεία καταγγελιών τις οποίες δέχθηκαν πρώτοι οι σύνδεσμοι γονέων, καθηγήτρια φέρεται να απέστειλε στις 9 και 18 το πρωί γραπτό μήνυμα σε κινητό μαθήτριας, με το οποίο αποκαλύπτονταν κάποια θέματα των εξετάσεων. Σύμφωνα με το μήνυμα που δημοσιεύεται σε διάφορές διαδικτυακές σελίδες η εκπαιδευτικός ενημερώνει την μαθήτρια ότι το γραπτό δεν είναι εύκολο. Την πληρφορεί ότι θα εξετάζονταν οι μαθητές για το Ένα το Χελιδόνι, εννοώντας φυσικά το γνωστό απόσπασμα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, τη Ρωμιοσύνη εννοώντας το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Ενημέρωση παρέχεται και για την έκθεση ότι είναι οι «Συνέπειες του ανταγωνισμού των μαθητών και οι τρόποι αντιμετώπισης τους».

Από κινητό σε κινητό το μήνυμα φαίνεται ότι πήγε στα κινητά των μαθητών όλης της Κύπρου και ξέσπασε ένα μπάχαλο στα σχολεία. Οι εξετάσεις Νέων Ελληνικών θα ξεκινούσαν στις 10 και 30 το πρωί, αρκετοί μαθητές όμως έμειναν εκτός των τάξεων, άλλοι ξεκίνησαν να γράφουν και τους διέκοψαν.

Αφού ενημερώθηκε ο Υπουργός Παιδείας λήφθηκε τελικά η απόφαση για απόσυρση του γραπτού και αντικατάσταση του με το αναπληρωματικό γραπτό, που ετοιμάζεται για τα παιδιά που δεν θα μπορούσαν για διάφορους λόγους σήμερα να παρακαθήσουν σε εξετάσεις.

Η νέα εξέταση άρχισε, εν μέσω αντιδράσεων, μια ώρα αργότερα τις 11 και 30. Στα σχολεία υπήρξε αναστάτωση. Στο Λανίτειο Λύκειο της Λεμεσού για παράδειγμα φώναξαν συνθήματα εναντίον του Υπουργού Παιδείας , ενώ μαθητές τόνισαν ότι δεν λήφθηκε υπόψιν ο παράγοντας άγχος και το γεγονός ότι πρόκειται για εξετάσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση των παιδιών σε πανεπιστήμια.

Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγη ώρα αργότερα αναφέρει ότι δεν πρόκειται για διαρροή και καταβάλλεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι κακές εντυπώσεις. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι μετά την διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου. Τονίζεται ταυτόχρονα ότι ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα αυτής της ενέργειας, καθώς και τα κίνητρα.

Ποιος επιτέλους θα τιμωρηθεί για τα λάθη του σε αυτόν τόπο διερωτήθηκε σε έντονο ύφος σε δηλώσεις του στον Αντ1 ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Για το θέμα συνήλθε εκτάκτως η γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ με τους οργανωμένους καθηγητές να σημειώνουν θα έπρεπε να ακυρωθούν οι εξετάσεις και να διεξαχθούν σε μια άλλη ημερομηνία από τη στιγμή που τέθηκε εν αμφιβόλω το αδιάβλητο των εξετάσεων. Τίθεται επίσης ζήτημα γενικότερα για τις εξετάσεις τετραμήνων, για το πως έγιναν γνωστά τα θέματα και κατά πόσο θα συνεχίσει αυτό το φαινόμενο και στις εξετάσεις που έπονται.