Οι μονομερείς ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να σταματήσουν εντελώς τόνισε κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντάς την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς. Μαζί με τα κράτη μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων και την προώθηση του διαλόγου. Με αυτό το πνεύμα, πρότεινα τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ημερήσια διάταξη και το χρονοδιάγραμμα. Οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα, που πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν”, σημειώνει.

“Υποστηρίζουμε επίσης τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και, όπου εμπλέκονται, περιφερειακών οργανισμών, όπως στη Λιβύη ή τη Συρία”, ανέφερε.

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι “υποστηρίζουμε τους έξι εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στο μετασχηματισμό και την ένταξή τους. Επαναβεβαιώσαμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Και μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με δύο ακόμη χώρες την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

“Μέσω της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με έξι χώρες στη γειτονιά μας, συγκεκριμένα, με σκοπό την ενίσχυση των θεσμών και του κράτους δικαίου. Στη Λευκορωσία, οι τελευταίες προεδρικές εκλογές παραποιήθηκαν. Δεν δεχόμαστε τα αποτελέσματα. Και καταδικάζουμε τη βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης και των ειρηνικών διαδηλώσεων. Η καταστολή και ο εκφοβισμός πρέπει να σταματήσουν και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτούν και να τιμωρηθούν. Στεκόμαστε με τον λαό της Λευκορωσίας που πρέπει να είναι ελεύθερος, χωρίς εξωτερικό εξαναγκασμό, να επιλέξει το δικό του μέλλον. Ο περιεκτικός εθνικός διάλογος, με τη διευκόλυνση του ΟΑΣΕ, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός”, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

“Η καταπολέμηση της ατιμωρησίας σημαίνει επίσης την απαίτηση μιας ανεξάρτητης και αξιόπιστης έρευνας για την απόπειρα δολοφονίας με χημικά όπλα του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Navalny”, τόνισε. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας. Γι `αυτό συνεργαζόμαστε με τη Διεθνή Ομάδα Επαφών για μια ειρηνική και διαπραγματευτική λύση που πρέπει να περιλαμβάνει ελεύθερες, αξιόπιστες και δίκαιες εκλογές”.

Πηγή: ΚΥΠΕ