Την ώρα που η ρωσική στρατιωτική μηχανή συνέχιζε κατά τη διάρκεια της νύχτας το σφυροκόπημα στο Κίεβο με στόχο την κάμψη της αντίστασης των Ουκρανών, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας, κάθονται σήμερα – όγδοη ημέρα του πολέμου – και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για μια καταρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Οι προσδοκίες είναι και πάλι χαμηλές, καθώς η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, αν κι ο Ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο αντιπροσωπείες, εκτός απροόπτου, θα συναντηθούν σήμερα το πρωί.   

 Παρά το γεγονός ότι εντός ολίγων ωρών αναμένεται ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους.

Γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα τέσσερις νέοι βομβαρδισμοί συντάραξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ενώ λίγη ώρα μετά είχε ηχήσει ξανά ο αεροπορικός συναγερμός.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Νέο μήνυμα προς τους Ρώσους και τον πρόεδρο τους, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους, καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

Αναφέρει ότι κάπου 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.