Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε την Τετάρτη ότι η Μόσχα παραμένει αφοσιωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και πρέπει να υπάρξει λίστα με συγκεκριμένα όπλα τα οποία δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στην ουκρανική επικράτεια, αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Πρέπει να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα είδη όπλων κρούσης, τα οποία δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν στην Ουκρανία”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως τον ηγέτη της Ουκρανίας και καλωσόρισε ως “θετικό βήμα” το γεγονός ότι ο Ζελένσκι ήθελε να πάρει εγγυήσεις ασφαλείας.

“Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο για να συζητήσουν αυτές τις διασφαλίσεις με τους αντιπροσώπους της Ουκρανίας”, είπε.

Ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη, ότι η Ρωσία χρειάζεται να σταματήσει τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας πριν να μπορούν να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες. Κάλεσε για εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Reuters