Δεν πρόκειται να ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, διεμήνυσε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Είπε ότι δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση από το Λευκό Οίκο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για απόκτηση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που αποτελεί μέρος της διαδικασίας στα θέματα που αφορούν πωλήσεις όπλων.
Σημείωσε επίσης ότι είτε λάβει επιστολή είτε όχι, δεν έχει καμία πρόθεση υπό τις παρούσες συνθήκες να συναινέσει στην πώληση F-16 στην Τουρκία.
Ο κύριος Μενέντεζ κατηγόρησε παράλληλα την Τουρκία, ότι με τις επιδρομές της στο έδαφος της Συρίας, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών στρατιωτών.
Αυτό είναι εξοργιστικό και εντελώς απαράδεκτο, ανέφερε ο κύριος Μενέντεζ.
Τόνισε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποδείξει στην Αγκυρα ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, εάν πληγούν αμερικανοί στρατιώτες με οποιονδήποτε τρόπο από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία.
Ο Ρόμπερντ Μενέντεζ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να συνεχίσει τον εκβιασμό απέναντι στην Σουηδία και την Φινλανδία, σε σχέση με το θέμα της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Είπε ότι η Αγκυρα γνωρίζει την άποψη της Ουάσιγκτον και δεν θα καταφέρει να αντέξει την πίεση.
Σημείωσε μάλιστα ότι στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να αποσπάσει ορισμένα ανταλλάγματα από την Αμερική, αλλά κάποια στιγμή η Αγκυρα θα βρεθεί προ των ευθυνών της.

Η Αγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης με την Ελλάδα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 49 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Κεντρικό και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.