Ένα ευρύ πακέτο κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου τίθεται σε ισχύ. Από αύριο Δευτέρα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαγορεύεται η εισαγωγή του μέσω θαλάσσης.
Για τις υπόλοιπες χώρες, θα επιτρέπεται η αγορά αλλά με πλαφόν τα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά τη συμφωνία του G7, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυστραλίας
Επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ανώτατο όριο τιμής του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια
Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι ο κόσμος έδειξε αδυναμία θέτοντας ανώτατο όριο τα 60 δολάρια, τα οποία, όπως είπε, θα διογκώσουν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Δεν θα αποδεχτούμε αυτό το πλαφόν. Και πώς θα οργανωθεί η δουλειά μας; Μετά την αναλύση που θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα ενημερώσουμε καταλλήλως» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συσκέπτεται ο ΟΠΕΚ

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών με επικεφαλής το Ριάντ, και των 10 συμμάχων τους με επικεφαλής τη Μόσχα, συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποφασίσουν την επόμενη ποσόστωση της παραγωγής τους.
Η συνεδρίαση γίνεται σε ένα ευαίσθητο πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου , την έναρξη ισχύος των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και την επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων από την ΕΕ και την G7 στο ρωσικό πετρέλαιο.