Ρηματική διακοίνωση επέδωσε, σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προς την Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα, αναφορικά με τις αιτιάσεις περί παράνομων ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT.

Όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, με την Ρηματική Διακοίνωση προς την Πρεσβεία της Λιβύης, η Αθήνα «αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί “παράνομων” ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT».

«Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.

Προσθέτουν, παράλληλα, ότι «οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX».

«Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου», επισημαίνουν οι πηγές.

Παράλληλα, στη Ρηματική Διακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει «ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης», όπως αναφέρουν οι πηγές.

«Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα εν λόγω μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις», σημειώνουν.

«Στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών φιλίας των δυο χωρών και των λαών τους, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τέλος, με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή Kυβέρνηση που θα αναδειχθεί  μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Η.Ε για το Δίκαιο της Θάλασσας», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ