Περισσότερα από 102.000 άτομα διεθνώς έχουν νοσήσει και πάνω από 3.500 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει χθες ραγδαία άνοδο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά 21.114 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 94 χώρες εκτός Κίνας, μια αύξηση 3.633 κρουσμάτων από την Παρασκευή, σύμφωνα με την καθημερινή αναφορά του ΠΟΥ.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται σε άλλες χώρες.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με 233, ακολουθεί το Ιράν με 124 και η Νότια Κορέα με 42.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα, μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα σε 66.

Το Σάββατο, ο επιστημονικά υπεύθυνος του ελληνικού υπουργείου Υγείας για τον θανατηφόρο ιό ανακοίνωσε την ύπαρξη ακόμη 21 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 13 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, τα 7 στον νομό Αττικής και το ένα στον νομό Εύβοιας.

Στο μεταξύ το κλείσιμο όλων των μουσείων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των αιθουσών θεαμάτων ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με νέο διάταγμα του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Απριλίου.

Κλειστά σ’ όλη την ιταλική επικράτεια παραμένουν και τα σχολεία, αλλά και τα πανεπιστήμια.

Τα πρακτορεία των ειδήσεων αναφέρουν ότι ένας 64χρονος άνδρας πέθανε στο Μπουένος Άιρες χθες αφού είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εξαιτίας του ιού στη Λατινική Αμερική.

Εξάλλου τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού είχαμε σήμερα στην Βουλγαρία, τέσσερα στον αριθμό, και ένα στην Μολδαβία.

Νίτσα Παύλου