Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 135.586, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 17.127 και 24.392 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
 
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 132.547 και είχαν χάσει την ζωή τους 16.523 άνθρωποι ενώ 22.837 είχαν θεραπευθεί.
 
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 604 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.039 νέα κρούσματα, ενώ 1.555 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό και 3.792 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.718 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 61.557 έχει αποφασιστεί ο κατ` οίκον περιορισμός.
 
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 52.325 και οι νεκροί 9.484. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.825 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.180. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.925, με 695 νεκρούς.
 
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να μειώνει την ταχύτητά του (569 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 32 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο . Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται.
 
Η Ιταλική Πολιτική Προστασία, πάντως, παρά τα ελπιδοφόρα αυτά στοιχεία, υπογραμμίζει ότι “τις ημέρες, πριν και μετά το Καθολικό Πάσχα, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει, ούτε για μια στιγμή, ότι στην χώρα έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από δεκαεπτά χιλιάδες άνθρωποι”. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να τηρηθούν με τεράστια προσοχή, οι κανόνες και περιορισμοί που έχει ορίσει η κυβέρνηση Κόντε.
 
Επίσης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 777 και ανέρχεται σε 19.580, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές, καθώς συνεχίζεται η επιβραδυντική τάση του ρυθμού αύξησης.
 
Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 234 και ανέρχονται σε 2.101, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Ινστιτούτου Υγείας της Ολλανδίας, παρότι υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θανάτων που ανακοίνωσε σήμερα περιλαμβάνει ορισμένους ασθενείς που πέθαναν το Σαββατοκύριακο και ο θάνατός τους αναφέρθηκε αργότερα.
 
Επίσης, η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα 114 νέους θανάτους της επιδημίας covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.
 
Η χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία δεν έχει υιοθετήσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, μετρά πλέον συνολικά 7.693 κρούσματα και 591 θανάτους. Η θνητότητα είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες της βόρειας Ευρώπης.
 
Το σουηδικό Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι στους 114 θανάτους περιλαμβάνονται περιπτώσεις που δεν αφορούν το τελευταίο 24ωρο, αλλά το διάστημα των τελευταίων ημερών και προστέθηκαν σήμερα στο άθροισμα.
 
Ρωσία
——-

Εξάλλου, η Ρωσία αύξησε τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιεί ημερησίως, φθάνοντας τις 61.000, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ρωσική Ομοσπονδία Μελίτα Βουϊνόβιτς, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο RT.
 
Κατά την άποψη της εκπροσώπου του ΠΟΥ, τα τεστ θα συμβάλουν πράγματι στο να εντοπισθούν όχι μόνο όσοι έχουν νοσήσει ή τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή, αλλά και οι δυνητικοί φορείς του κορωνοϊού, άτομα δηλαδή καθ` όλα υγιή που ήρθαν σε επαφή με νοσήσαντες. Η Βουϊνόβιτς προσέθεσε ότι τεστ που γίνονται “κατά παραγγελία” θα βοηθήσουν ώστε να μάθουμε περισσότερα για τις “κρυφές διαδρομές” του κορωνοϊού.
 
Νωρίτερα η ρωσική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) είχε ανακοινώσει ότι στην Ρωσία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 795.000 τεστ νέου τύπου.
 
Από τις 6 Απριλίου οι κάτοικοι της Μόσχας και των περιχώρων της μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο μοριακής διάγνωσης της Rospotrebnadzor για να κάνουν το τεστ εφόσον το επιθυμούν, χωρίς να απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού.
 
Νωρίτερα η επικεφαλής του Κέντρου μοριακής διάγνωσης Ελένα Τιβάνοβα, είχε ανακοινώσει ότι το κόστος του τεστ χωρίς να υπολογισθούν τα μεταφορικά σε περίπτωση που ζητηθεί να γίνει κατ` οίκον, ανέρχεται στα 1.250 ρούβλια (περίπου 15 ευρώ).
 
Επιπλέον, ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει σχεδόν 3.900 θανάτους στο Ιράν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνουν πτώση του αριθμού του νέων κρουσμάτων για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.
 
Εκατό τριάντα τρεις νέοι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, δήλωσε ο Κιάνους Τζαχανπούρ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί. Το σύνολο των νεκρών από την πανδημία στο Ιράν ανέρχεται πλέον σε 3.872 νεκρούς, με τη χώρα να είναι η πλέον πληγείσα στη Μέση Ανατολή.
 
Σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ, 2.089 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης. Ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος που έχει επιβεβαιωθεί από την κορύφωση με τα 3.111 νέα κρούσματα σε διάστημα μίας ημέρας που καταγράφηκαν την 31η Μαρτίου.
 
Σερβία
———
Εξάλλου, το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Σερβία επιβεβαιώθηκαν 247 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανεβάζοντας στους 2447 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19. Τρεις ασθενείς κατέληξαν ενώ, συνολικά από την εκδήλωση της επιδημίας, απεβίωσαν 61 άτομα.
 
Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 2,49% αναφέρθηκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1349 ασθενείς εκ των οποίων οι 108 είναι διασωληνωμένοι.
 
Σήμερα αποφασίστηκε, να διακοπεί η κατ΄ οίκον απομόνωση και φαρμακευτική αγωγή των ασθενών που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και όλοι να μεταφερθούν στα νοσοκομεία και τις προσωρινές δομές νοσηλείας που δημιουργήθηκαν σε εκθεσιακούς χώρους και κλειστά στάδια.
 
Ανησυχία ωστόσο προκαλεί στην κοινή γνώμη η κατάσταση που επικρατεί στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν διάφορα βίντεο στο διαδίκτυο όπου φαίνονται νεαροί ασθενείς που φιλοξενούνται στο προσωρινό νοσοκομείο, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βελιγραδίου, να διοργανώνουν πάρτι και να καταναλώνουν αλκοόλ.
 
Επιπλέον, το κοινοβούλιο της Τσεχίας εξουσιοδότησε σήμερα την κυβέρνηση να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 30 Απριλίου για την καταπολέμηση της πανδημίας.
 
Η εκτελεστική εξουσία είχε ζητήσει παράταση μέχρι τις 11 Μαΐου, αλλά 90 από τους 101 Βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας συντομότερης προθεσμίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στους πολίτες και να αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό χωρίς να κάνει διαγωνισμό.
 
«Δεν θέλω να περιορίσω τις ελευθερίες ούτε δευτερόλεπτο περισσότερο από αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στους Βουλευτές.
 
«Δυστυχώς, η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που έρχομαι εδώ με αυτό το αίτημα», πρόσθεσε.
 
Η συμφωνία του κοινοβουλίου σημαίνει ότι όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά, όπως και πολλά καταστήματα, και ότι η ελευθερία των μετακινήσεων θα περιοριστεί μέχρι το τέλος του μήνα στην Τσεχική Δημοκρατία, χώρα της ΕΕ, με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους.
 
Η Τσεχία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 4.944 κρούσματα μόλυνσης, από τα οποία 88 θάνατοι. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο από την κυβέρνηση μία φορά, για 30 ημέρες. Αυτό συνέβη στις 12 Μαρτίου. Για την παράτασή της, είναι απαραίτητη η συμφωνία του κοινοβουλίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters