Η Ουκρανία απέρριψε ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης και η κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη στη νότια Ουκρανία είναι “πολύ δύσκολη”, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ρωσία πρότεινε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από την πόλη από τις 9 το πρωί ώρα Κύπρου, αν η πόλη παραδώσει τα όπλα.

“Βεβαίως απορρίψαμε αυτές τις προτάσεις”, σημείωσε η Βερεστσούκ, προσθέτοντας ότι “η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη”.

“Δεν τίθεται θέμα να μιλάμε για παράδοση ή για να κατατεθούν τα όπλα. Έχουμε ήδη ενημερώσει την ρωσική πλευρά”, σημείωσε επίσης η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Ukrayinskaya Pravda. “Πρόκειται για σκόπιμη χειραγώγηση και για πραγματική σύλληψη ομήρων”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η Βερεστσούκ είχε σημειώσει ότι επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για να απομακρυνθούν άμαχοι από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών και ότι οι προσπάθειες να φτάσουν εκεί ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν.

Η Βερεστσούκ σημείωσε εξάλλου ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη –υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πόλη– να φύγουν.

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν το Κίεβο, όπου τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Σοροί θυμάτων κείτονταν ακόμη σήμερα το πρωί μπροστά από το εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν στα συντρίμμια για θύματα.

Το πολύ ισχυρό πλήγμα κατέστρεψε οχήματα και άφησε στον χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου έναν κρατήρα εύρους αρκετών μέτρων μπροστά από το δεκαώροφο κτίριο από το οποίο εξακολουθούν να βγαίνουν καπνοί.

“Εχθρικά πυρά” προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στην περιοχή Ποντίλσκι, σύμφωνα με διευκρίνιση που είχαν δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα τα ουκρανικά σωστικά συνεργεία σε ανάρτησή τους στο Facebook.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβανομένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Από την ιρλανδική πλευρά, είμαστε ανοικτοί σε κάτι τέτοιο”, σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη είναι τεράστια εγκλήματα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως». Προσέθεσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα σκεφτούν για επιπλέον κυρώσεις, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια. Παράλληλα, αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα επισήμανε ότι « δεν είναι η απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι μέρος της απάντησης».

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ισορροπία της ηπείρου, αλλά αντίθετα δεν θα επηρέαζε τις ΗΠΑ.

«Ένα τέτοιο εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα και ζήτησε από τις χώρες που ασκούν επιρροή στην Ουκρανία να την πιέσουν ώστε να είναι πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η επίτευξη σημαντικής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.