Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία 36χρονου, εμπόρου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ο οποίος απέστειλε 17,310 ευρώ για αγορά οχημάτων που, όπως κατήγγειλε, δεν παρέλαβε ποτέ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όπως κατήγγειλε ο παραπονούμενος στο ΤΑΕ Λεμεσού, το προηγούμενο χρονικό διάστημα έλαβε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα από άγνωστα του πρόσωπα, τα οποία του συστήθηκαν ως αντιπρόσωποι εταιρείας που εδρεύει στο εξωτερικό και εμπορεύεται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Οι ύποπτοι πρότειναν συνεργασία και ο 36χρονος συμφώνησε την αγορά πέντε αυτοκινήτων συνολικής αξίας περίπου 35,000 ευρώ. Ως προκαταβολή, ο παραπονούμενος απέστειλε με έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμού χώρας του εξωτερικού, το χρηματικό ποσό των 17,310 ευρώ, όπως του υποδείχθηκε από τους υποτιθέμενους συνεργάτες του.

Αφού στη συνέχεια τα αυτοκίνητα που παρήγγειλε δεν μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, ο 36χρονος επικοινώνησε με εταιρεία που θα διενεργούσε την μεταφορά τους και διαπίστωσε ότι τα οχήματα ουδέποτε φορτώθηκαν για να μεταφερθούν στην Κύπρο και ότι εξαπατήθηκε.

Τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ανέλαβε το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού.

Με αφορμή και το νέο αυτό περιστατικό διαδικτυακής απάτης, η Αστυνομία  προτρέπει το κοινό να είναι προσεκτικό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να προχωρήσει σε πληρωμή μεγάλων, αλλά και μικρότερων χρηματικών ποσών, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους αναφέρονται, σε οποιαδήποτε ηλεκτρονικά μηνύματα.

Σημειώνει, επίσης, ότι πριν γίνει οποιαδήποτε πληρωμή, εξόφληση ή και μεταφορά χρημάτων, θα πρέπει να ελεγχθεί αν τα μηνύματα που έχουν ληφθεί προέρχονται όντως από δικαιούχο συνεργάτη και να γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία για επαλήθευση των οδηγιών.

Η Αστυνομία υποδεικνύει πως θα πρέπει η τηλεφωνική επικοινωνία να γίνεται στον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό που υπήρξε προηγούμενη επικοινωνία και να μην χρησιμοποιούνται στοιχεία επικοινωνίας που αναγράφονται σε ηλεκτρονικά μηνύματα.

Για οτιδήποτε ύποπτο, το κοινό καλείται να επικοινωνεί άμεσα με την Αστυνομία και την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 22-808200 ή και μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελιών για ηλεκτρονικά εγκλήματα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://cybercrime.police.gov.cy.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες μορφές ηλεκτρονικής απάτης, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.cypruspolicenews.com, στο πεδίο «ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ/ Απάτες μέσω διαδικτύου» ή στην ιστοσελίδα www.cyberalert.cy.

Πηγή: ΚΥΠΕ