Υπάρχουν σημαντικά κενά στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και μια εξίσωση απαράδεκτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «ετοιμάζεται το ανάλογο διάβημα τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε μετά την υπογραφή το μεσημέρι του βιβλίου συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Λευκωσία για τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας Σίνζο Άμπε, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα παρακολουθεί και πρόσθεσε πως «από τη μια παρουσιάζουν μιαν προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης και των συμμάχων της να υπερβάλουν όσον αφορά τον ζήλο για να προβάλουν την αναθεωρητική πολιτική τους, αλλά την ίδια ώρα γίνονται τα ανάλογα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε σύμμαχο και ιδιαίτερα προς την ΕΕ».

«Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να παρασυρθούμε στα όσα ενδεχόμενα είναι οι επιδιώξεις της Άγκυρας, δηλαδή στην όξυνση του κλίματος για να δικαιολογήσουν μιας απαράδεκτη συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί προσάρτησης των κατεχομένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρακολουθούμε το κάθε τι με ψυχραιμία και η ενημέρωση που έχουμε δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εντείνει τις φημολογίες».

«Πέραν τούτου, τηρούμε μια στάση με την Ελλάδα που αρμόζει σε ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν αναθεωρητικές επιδιώξεις και αντιλήψεις όπως κάποιοι άλλοι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Βεβαιότατα, και σε απόλυτο συντονισμό».

Κληθείς να σχολιάσει την τακτική που ακολούθησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποστέλλοντας τις επιστολές του που απευθύνονται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «καθ΄υπαγόρευση ενεργεί ο άνθρωπος».

«Συνεπώς, ναι, θεωρώ ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι και για την αναστροφή της εικόνας που δημιούργησαν οι δικές μας πρωτοβουλίες μέσα από σημαντικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πραγματικά θα συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που θα οδηγούσε, αν υιοθετούνταν, και στην επανέναρξη του διαλόγου», υπογράμμισε.

Θέμα Κεντρικών Φυλακών

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Κεντρικών Φυλακών και ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να βάλει «το μαχαίρι στο κόκκαλο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ο ποινικός ανακριτής, ο οποίος έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης» και «ως εκ της θέσεως μου δεν μου επιτρέπεται και δεν θεωρώ ότι θα ήταν ορθό να εκφράσω την οποιαδήποτε άποψη».

«Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ανάλογη θα είναι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα και βεβαίως ανταποκρινόμενοι στα ευρήματα τόσο του ποινικού ανακριτή όσο και του Γενικού Εισαγγελέα, θα αντιδράσουμε και θα πράξουμε τα δέοντα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ