Στη σταθερή και θετική στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών ενεργειών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η στάση αυτή συμβαδίζει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. 

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της προσπάθειας της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είπε ότι «αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά η σταθερή και θετική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι θέση αρχών, απόλυτη συμβαδίζουσα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ.

Αν δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν, πρόβλημα δικό του.

Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του κ. Ερντογάν» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

Εκποιήσεις

Ερωτηθείς αν προτίθεται να αναπέμψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για τη νέα επέκταση των εκποιήσεων, όπως ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό το οποίο μετρά για τις αποφάσεις του Προέδρου, και βεβαίως είναι συμβουλές των Υπουργών του, αλλά κατά κύριο λόγο είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, κατά πόσο είναι συνταγματική ή αντισυνταγματική.

Αν ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική, εκ του Συντάγματος καθήκον του Προέδρου είναι να αναπέμψει τον νόμο και εν συνεχεία να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και τούτου διότι αν δεν δοκιμαστεί η νομιμότητα του νόμου, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ενδεχόμενα να ληφθούν αποφάσεις ή να προσβληθεί στο συνταγματικό δικαστήριο και να ακυρωθεί»,