Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει η Μαρία Άνχελα Ολγκίν τις προσπάθειές της, παρά τις δυσκολίες, τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις προκλήσεις. Τόνισε πως, με την κατάλληλη πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι προσπάθειες της Ολγκίν μπορούν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, και σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η Ολγκίν ίσως καταθέσει προτάσεις εκτός του πλαισίου λύσης, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ολγκίν και του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), δεσμεύονται από τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Ανέφερε πως, σύμφωνα με ενημέρωση από την Ολγκίν, αυτή θα υποβάλει την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και ο ΓΓ θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Επανέλαβε ότι το πλαίσιο είναι καθορισμένο από το ΣΑ των ΗΕ και δεν υπάρχει κάτι που να διαπραγματευτεί εκτός αυτού.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, παρά τις διαφωνίες, η συζήτηση ήταν πολιτισμένη. Επίσης, πρόσθεσε πως άνοιξε το θέμα λόγω δηλώσεων από τον Εκπρόσωπο Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ σχετικά με το Μεταναστευτικό.

Για τη συνάντηση της Ολγκίν με τον Τατάρ στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τις δημόσιες δηλώσεις του Τατάρ. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΑ των ΗΕ, ανέφερε πως αυτές έγιναν την πρώτη μέρα της προεδρίας της Ρωσίας στο ΣΑ και αναμένει την ενημέρωση του ΣΑ.

Ερωτηθείς για το μέλλον της Ολγκίν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτό εναπόκειται στον ΓΓ των ΗΕ, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να συνεχίσει η Ολγκίν τις προσπάθειές της. Τόνισε πως, με την κατάλληλη πολιτική βούληση, οι προσπάθειες της Ολγκίν μπορούν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τατάρ για απευθείας πτήσεις και εμπόριο, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι αυτές οι θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και τόνισε ότι παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία δεν θα μείνει αναπάντητη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ