Πριν το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί από τα Ευρωπαϊκά ταμεία η πρώτη δόση ύψους €156, 8 εκατ. για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης της Κύπρου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε η σχετική συμφωνία ενώ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, όπως είπε, η Κύπρος θα πρέπει να εκπληρώσει 14 από τους στόχους του προγράμματος.

Ο κ. Πετρίδης υπέδειξε ότι για αυτούς τους 14 στόχους είναι σημαντική η έγκριση από τη Βουλή των διαφόρων νομοσχεδίων. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης αφορούν μεταξύ άλλων:
• Την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας
• Την καταπολέμηση της διαφθοράς
• Την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος
• Την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης
• Σημαντική είναι και η ρύθμιση για το άνοιγμα της ηλεκτρικής αγοράς, πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας, One-stop-shop για διευκόλυνση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέγειας και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, ηλεκτροκίνηση και αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Ο Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε, πως σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να ανασταλεί η εκταμίευση ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης η Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζεται ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορέσει αξιοποιήσει πόρους ύψους €1,2 δισ. για έργα και μεταρρυθμίσεις που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021 – 2026 από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Το ποσό αφορά χορηγία της ΕΕ ύψους €1 δισ. και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό ύψους περίπου €200 εκ. υπό τη μορφή δανείου.