Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί εξελίσσονται οι εργασίες για την κατασκευή της 1ης φάσης του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά, σύμφωνα με ενημέρωση που δόθηκε σήμερα στο Κανάλι 6 από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στη Λεμεσό.

Οι εργασίες για την 1η φάση, που αφορά το τμήμα Πολεμίδια – Παλώδια, μήκους 3,6 χλμ, από το Αθλητικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού μέχρι την πρόσβαση προς την Κοινότητα Παλώδιας και αποτελεί συνέχεια της Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη, ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 και η διάρκεια τους θα είναι 30 μήνες.

Ο αυτοκινητόδρομος θα είναι τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κεντρική διαχωριστική νησίδα. Επίσης, το έργο διαλαμβάνει δευτερεύον οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 7 χλμ. κι έναν ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Παλώδιας.

Στην περιοχή του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου Heritage, που έχει χαρακτηριστεί ζώνη για εκπαιδευτικές αναπτύξεις, θα κατασκευαστούν μία υπέργεια διάβαση και τέσσερις κυκλικοί κόμβοι, δύο στη δυτική και άλλοι δυο στην ανατολική πλευρά εκτός του αυτοκινητόδρομου, οι οποίοι θα συνδέονται με αυτόν μέσω πλαγιοδρόμων σε διαφορικό υψόμετρο από αυτό του δρόμου.

Επειδή εκφράστηκαν παράπονα το πρωί στο Κανάλι 6 από πολίτες, σε σχέση με τους τοίχους αντιστήριξης για τους πλαγιόδρομους στη συγκεκριμένη περιοχή, από τα Δημόσια Έργα μας λέχθηκε ότι η απόφαση για κατασκευή τους ως έχουν λήφθηκε λόγω της μορφολογίας του εδάφους για περιβαλλοντικούς λόγους, ώστε να μην ισοπεδωθούν τα γύρω υψώματα, κάτι που αν γινόταν θα συνεπαγόταν περισσότερους τοίχους αντιστήριξης.

Το κόστος της 1ης Φάσης υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια 126 χιλιάδες + ΦΠΑ.
Στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού – Σαϊττά είναι μήκους 22,5 χλμ. περίπου και για την ολοκλήρωση του υπολείπονται 2 φάσεις για τις οποίες ετοιμάζονται οι μελέτες, από την Παλώδια –μέχρι την Άλασσα με μήκος 8χλμ. και από την Άλασσα μέχρι τον Σαϊττά με μήκος 10,8χλμ.