Τελευταία ενημέρωση 20:53

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ιατρικές υπηρεσίες μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις προσπάθειες να εστιάζονται στον εντοπισμό όλων όσων ήρθε σε επαφή ο 64χρονος εκ των δύο που έχουν προσβληθεί, ο οποίος είναι γιατρός στο επάγγελμα και εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο στη Λευκωσία.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενημέρωσε ότι το πρώτο περιστατικό αφορά 25χρονο «ο οποίος ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2. Είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Είναι ακόμα σε αυτοπεριορισμό, αλλά στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός». 

Το δεύτερο περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αφορά άνδρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 του Μάρτη και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα και από την εξέταση το δείγμα του είναι θετικό.  «Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα, αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες», είπε ο Κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν να έχουν επικοινωνία με τις επαφές και των δύο περιστατικών.

Σχετικά με την κλινική κατάσταση των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο υπουργός είπε ότι είναι «πολύ καλή, είναι πολύ ήπια τα συμπτώματα που έχουν».

Ερωτηθείς αν ο επαγγελματίας υγείας ήρθε σε επαφή με ασθενείς, ο υπουργός απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «πιθανόν να ήρθε». Κληθείς να δώσει την ιδιότητα και το όνομα του επαγγελματία υγείας, ο υπουργός επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς. Καθησύχασε ότι «γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών του επαγγελματία υγείας, ώστε να προχωρήσουμε στα περαιτέρω».

Κληθείς να σχολιάσει αν πρόκειται για ανευθυνότητα του επαγγελματία υγείας να μην δηλώσει έγκαιρα τα συμπτώματά του, ο Κ. Ιωάννου είπε: «Δεν θα το έλεγα έτσι. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με νέα δεδομένα, με μια νέα ασθένεια, και αρκετοί μπορεί να θέλουν κάποιο χρόνο μέχρι να ενημερωθούν, να εξοικειωθούν ή να πάρουν τα μέτρα τους». 

Ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως προνοεί το πρωτόκολλο. «Δεν μπαίνει ολόκληρο το νοσοκομείο σε καραντίνα. Θα μπει η συγκεκριμένη κλινική σε καραντίνα και θα ενημερωθούν κι όλοι που εργάζονται στην κλινική και θα γίνει και μια προσπάθεια ανεύρεσης όλων των επαφών που είχε. Ανάλογα με το είδος της επαφής, κατηγοριοποιούνται και μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γίνονται οι εξετάσεις ταυτόχρονα», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση τί γίνεται με τα άτομα που ταξίδευαν με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι όλη η προσπάθεια ξεκινά τώρα που έχουν επιβεβαιωθεί τα περιστατικά. «Ο ένας ήταν σε αυτοπεριορισμό, άρα δεν τίθεται θέμα. Ήρθε στις 26/2, παρουσίασε συμπτώματα 5/3, άρα δεν τίθεται θέμα βάσει των πρωτοκόλλων να αναζητηθούν οι συνεπιβάτες του ή οι άλλες επαφές του. Κι από την στιγμή που τέθηκε σε αυτοπεριορισμό όπως ήταν και τα πρωτόκολλα, τότε η δουλειά μας είναι πολύ πιο εύκολη. Το πρόβλημα αφορά τον επαγγελματία υγείας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είμαστε σε συνεργασία τώρα να επιβεβαιώσουμε τις επαφές του. Αντιλαμβάνεστε, είναι πάρα πολλές και ανάλογα με το είδος της επαφής θα ζητηθεί αυτοπεριορισμός και θα πάμε εμείς να κάνουμε τις εξετάσεις. Άρα αντιλαμβάνεστε τις επόμενες δυο μέρες θα γίνει ένας μεγάλος αριθμός εξετάσεων -που αντιλαμβάνομαι είναι αρκετές οι επαφές του συγκεκριμένου κυρίου- ούτως ώστε να δούμε αν υπάρχουν άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Σε ερώτηση αν εξετάστηκε στο αεροδρόμιο ο επαγγελματίας υγείας, ο υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά γιατί, όπως σημείωσε, σήμερα μπήκε η Αγγλία στον κατάλογο με τις χώρες υψηλού κινδύνου. Στις 3 Μαρτίου η χώρα είχε ακόμη κάποιες δεκάδες περιστατικά.

Ο υπουργός έκανε λόγο για κοινωνική ευθύνη, προσθέτοντας ότι είναι «αδύνατον να περιορίσουμε όλα τα περιστατικά στις πύλες εισόδου. Ο καθένας μας πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα και να ακολουθεί τις οδηγίες που εκδίδουμε καθημερινά».

Ερωτηθείς τί θα γίνει με τα στρατόπεδα, διευκρίνισε ότι «τα ύποπτα περιστατικά που δεν είναι αρνητικά, θα συνεχίσουν να είναι σε περιορισμό, οι επαφές τους δεν υπάρχει λόγος».

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι στην καραντίνα μπαίνουν συνήθως αυτοί που είναι υψηλού κινδύνου και δεν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Αν τώρα στο σπίτι δεν μπορούν να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες, έχουμε ειδικούς χώρους που θα τους πάμε για να τους παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ακόμη ότι από τα πενήντα δείγματα που εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, μόνο τα δύο ήταν θετικά.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ