Φωτογραφία αρχείου

Προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στη Λεμεσό τις τελευταίες ημέρες.
Η κατάσταση στην πόλη είναι αρκετά επιβαρυμένη, καθώς από τα χθεσινά κρούσματα το 57% εντοπίστηκαν στη Λεμεσό, χωρίς, ωστόσο, οι υπόλοιπες πόλεις να βρίσκονται σε ασφαλή όρια.

Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη Λεμεσό και πολλών απουσιών παιδιών, δύο σχολεία έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Το θέμα της Λεμεσού τέθηκε επί τάπητος στην πρωινή σύσκεψη που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Επιδημιολογική Ομάδα και με την συμμετοχή 5 υπουργών.

Χθες βράδυ, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό συζήτησαν μεταξύ τους για τις χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα.

Η γενική αντίληψη που υπάρχει στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι όπως με υπευθυνότητα, οι χαλαρώσεις να γίνουν κλιμακωτά ώστε να μην επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα και να υπάρξει πισωγύρισμα.

Όσον αφορά στις νέες χαλαρώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και δεν αποκλείεται για τη Λεμεσό να εφαρμοστεί έκτακτο πλάνο και ίσως εξαιρεθεί από τις νέες χαλαρώσεις.

Από τις 11 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την συμμετοχή των Επιδημιολόγων.

Οι χαλαρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, γύρω στο μεσημέρι, από τον Υπουργό Υγείας.

Οι χαλαρώσεις θα δοθούν και αυτή τη φορά σε στάδια, με το πρώτο να ξεκινά την πρώτη Μαρτίου. Η πρόταση των επιστημόνων είναι:

  • Επιστροφή στα θρανία των μαθητών Λυκείων
  • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων για προσωπική εκγύμναση (personal training)
  • Επαναλειτουργία φροντιστηρίων, ωδείων και σχολών χορού (μάθημα ένας προς έναν)
  • Επαναλειτουργούν γκαλερί και εκθεσιακοί χώροι στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων

Μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίων στα σχολεία, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου θα παραμείνουν τα sms, το κέρφιου στις εννέα το βράδυ καθώς και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις.

Οι χώροι εστίασης καθώς και χαλαρώσεις στις διακινήσεις αναμένεται να δοθούν μετά τη Δευτέρα της Καθαράς, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εάν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει, τότε η εστίαση θα ανοίξει στις 15 ή στις 16 Μαρτίου, θα καταργηθούν τα sms και θα επιτραπούν οι συναθροίσεις μέχρι δέκα ατόμων σε σπίτια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, στα χθεσινά κρούσματα υπάρχει ένα cluster 20 προσώπων τα οποία είναι αθλητές ομάδας χάντμπολ στην πρώτη κατηγορία.

Το γεγονός αυτό, όπως είπε, προκαλεί έντονη ανησυχία αφού, όπως φαίνεται, δεν τηρούνται σωστά και αυστηρά τα πρωτόκολλα.

Το Υπουργείο, όπως επεσήμανε η κυρία Κυριάκου, μετά την εξέλιξη αυτή είναι διστακτικό αν θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλαρώσεις στον τομέα του αθλητισμού.