Η πανδημία του νέου κορωνοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν σε 300 χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, έχει επιφέρει αρκετά προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν σε 300 χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής.

Καθημερινά τα πρακτορεία ειδήσεων μεταφέρουν ειδήσεις από όλο τον κόσμο, που απορρέουν από τον κορωνοϊό.

Γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία, καθώς και στη Γαλλία αναφέρουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενός σπάνιου φλεγμονώδους συνδρόμου σε μικρά παιδιά που μοιάζει με εκείνο που αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η πάθηση έχει κοινά συμπτώματα με το τοξικό σοκ και τη νόσο Καβασάκι, όπως πυρετό, εξανθήματα, πρησμένους αδένες και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακή φλεγμονή.

Αναφορές περιπτώσεων έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό, μπορεί να θέτει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά από ό,τι είχε γίνει κατανοητό.

Μέχρι στιγμής η COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις.

Εκατομμύρια κορίτσια εξωθούνται σε αναγκαστικούς γάμους

Την ίδια ώρα, ακτιβιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να εξωθηθούν σε γάμο τα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση World Vision, προσθέτοντας ότι η κρίση ενδέχεται να καταστρέψει προόδους δύο δεκαετιών προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των γάμων παιδιών.

Η αυξανόμενη φτώχεια που προκαλείται από την απώλεια των μέσων επιβίωσής τους ενδέχεται να ωθήσει πολλές οικογένειες να παντρέψουν τις κόρες τους όταν ακόμη είναι ανήλικες, επεσήμανε η World Vision.

Οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη πιο αυξημένοι καθώς είναι κλειστά τα σχολεία, με τις οργανώσεις που μάχονται για την εξάλειψη των παιδικών γάμων να δυσκολεύονται να εργαστούν λόγω του lockdown.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος κύρια αιτία εξάπλωσης επιδημιών

Μια άλλη είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και προκαλεί αίσθηση, είναι ότι σύμφωνα με επιστήμονες θα αντιμετωπίσουμε χειρότερες πανδημίες από την  COVID-19, αν δεν προστατεύσουμε τη φύση. Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου και αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με έδρα τη Βόννη, κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρουν πως οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος υπεύθυνο για την πανδημία COVID-19. Αναφέρονται στην κατάχρηση του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλεί μια «τέλεια καταιγίδα», επιτρέποντας την εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων σε όλο τον κόσμο.

«Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας, η εντατική καλλιέργεια, η εξόρυξη και η ανάπτυξη των υποδομών, καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ειδών δημιούργησαν μια “τέλεια καταιγίδα” για τη διαρροή ασθενειών από την άγρια φύση στους ανθρώπους», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και όταν αναζωογονούνται οι οικονομίες, οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων.