Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό στη χώρα.

Πρόκειται για άνδρα 59 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ και ο οποίος νόσησε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ήρθε σε επαφή με άτομο που επέστρεψε από το Μιλάνο.

Η κ. Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε και νέα αυστηρότερα μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι καταργείται προσωρινά η αστική συγκοινωνία σε όλες τις πόλεις της Σερβίας και από την ερχόμενη Κυριακή κλείνουν όλες οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα.

Σήμερα το μεσημέρι απαγορεύτηκαν όλα τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων.
Επίσης, από τις 8 το πρωί έκλεισαν όλες οι συνοριακές διαβάσεις. Οι Σέρβοι που επιστρέφουν στη χώρα και προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει έξαρση του ιού, θα τίθενται σε καραντίνα, σε καταυλισμό φιλοξενίας, εφόσον κριθεί από τη συνοριακή υγειονομική υπηρεσία ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο καταυλισμός στήθηκε με σκηνές από τον στρατό κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Από σήμερα το πρωί που άρχισε να ισχύει το μέτρο, εξήντα Σέρβοι υπήκοοι που εισήλθαν στη χώρα, οδηγήθηκαν σ’ αυτόν τον καταυλισμό όπου θα μείνουν για 14 ημέρες.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, απέστειλε επιστολή στον ομόλογό του της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην οποία τον διαβεβαιώνει ότι το Πεκίνο θα παράσχει κάθε βοήθεια στη Σερβία για να ξεπεράσει όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνα την πανδημία. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει με ιατρικό προσωπικό και νοσοκομειακό υλικό τη Σερβία. Σήμερα αναχώρησε από το Βελιγράδι για το Πεκίνο αεροπλάνο που θα παραλάβει και θα μεταφέρει στη Σερβία γιατρούς, όπως επίσης τεχνολογικό και προστατευτικό υλικό για τα νοσοκομεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ