Ημέρα των λουλουδιών η σημερινή, αλλά και των εργατικών αγώνων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και καθιέρωση του οκτάωρου. Χωρίς τις συνήθεις πορείες και εκδηλώσεις τιμάται σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά μέσα στις ιδιάζουσες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.

Κόμματα και οργανώσεις, με διακηρύξεις τους μνημονεύουν τις εργατικές εξεγέρσεις που έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα με προεξάρχουσα εκείνη στο Σικάγο, και καλούν τους εργαζομένους σε επαγρύπνηση και αγώνα για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Το δικό της μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με φόντο τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Κύπρος λόγω του κορωνοϊού, έστειλε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Όπως αναφέρει η κ. Αιμιλιανίδου, «η Εργατική Πρωτομαγιά που γιορτάζουμε σήμερα, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, μας υπενθυμίζει την ανάγκη και την υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους εργαζομένους διασφαλίζοντας την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων που με διαχρονικούς αγώνες έχουν κατακτηθεί».

Χωρίς συγκεντρώσεις και η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο κρίσιμο από την Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους στην Ελλάδα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 4 Μαΐου.

Ανάλογης κλίμακας με τα αυστηρά μέτρα που είχαν ληφθεί το Πάσχα, είναι αυτά που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ελληνική Αστυνομία για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, με περίπου 3.000 αστυνομικούς να πραγματοποιούν ελέγχους σε διόδια και παράδρομους για την αποφυγή των μετακινήσεων εκτός τόπου διαμονής.