Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε σκληρό lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη Μαρτίου σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί η πολιτική «μηδέν κρουσμάτων».
Στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, το περασμένο Σάββατο επειβεβεθώθηκαν πάνω από 23 χιλιάδες κρούσματα ενώ την παρασκευή εντοπίστηκαν 3.238 κρούσματα
Στη μητρόπολη έχουν γίνει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, σε μια προσπάθειά των αρχών να ελέγξουν το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα μέχρι σήμερα.
Οι κουρασμένοι από το lockdown κάτοικοι ταλαιπωρούνται καθώς υπάρχουν δυσκολίες στην εξασφάλιση τροφής λόγω απώλεια εισοδημάτων και της μερικής απαγόρευσης της διακίνησης , ενώ επικρατούν κακές συνθήκες στα κέντρα καραντίνας τα οποία είναι ασφυκτικά γεμάτα .
Σημειώνεται ότι το lockdown έχει σταματήσει τις εργασίες στην πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, ενώ ευρύτερα εμπόδια κλονίζουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν αυξανόμενο τίμημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά τη διάρκεια ενός έτους κλειδί για τον Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη θητεία το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Τέσλα, άρχισαν να προετοιμάζονται να ξανανοίξουν τα εργοστάσιά τους στη Σαγκάη τη Δευτέρα, καθώς η πόλη επιταχύνει τις προσπάθειές της να βγει από το lockdown.
Η ρυθμιστική αρχή για τη βιομηχανία της Κίνας το Σάββατο δημοσίευσε μια «λευκή λίστα» 666 εταιρειών, κυρίως στους κλάδους ημιαγωγών, αυτοκινήτων και ιατρικών προμηθειών της Σαγκάης, στις οποίες έδωσε προτεραιότητα για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.