Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει πλέον κυριαρχήσει στην Κύπρο καλούμαστε να γιορτάσουμε την έλευση του νέου χρόνου, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νέα αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Στη σκιά του νέου ρεκόρ 3002 κρουσμάτων το οποίο καταγράφηκε χθες, ήδη τέθηκαν από σήμερα σε εφαρμογή διάφορα μέτρα, με πιο σημαντικό την υποχρέωση για κατοχή rapid test 24 ωρών για είσοδο σε κέντρα διασκέδασης, χώρους δεξιώσεων, γάμους και βαπτίσεις για όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Δεν χρειάζεται το rapid test 24ωρών για να μπουν πλήρως εμβολιασμένα άτομα σε χώρους εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες.

Η ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων αφορά και το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των νοσηλειών που μέχρι χθες ανέβηκαν τους 174 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 84 σε σοβαρή κατάσταση.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να ληφθούν νέα αυστηρότερα μέτρα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο κύριος Πελεκάνος είπε ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί από τους επιστήμονες στις 4 Ιανουαρίου και την επομένη θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων. Στόχος, είπε, είναι να ελεγχθεί η πορεία του κορωνοϊού ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, αποκάλυψε σήμερα σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι, από τα στοιχεία διαφαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίζεται στο 60% των κρουσμάτων.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι μελέτες ως τώρα δείχνουν ότι μάλλον η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα, ωστόσο τόνισε πως ο αριθμός των περιστατικών είναι μεγάλος.

Εξήγησε ακόμη ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα, ως τώρα ποσοστό 3 με 4% των περιστατικών στα 1.000 περίπου κρούσματα κατέληγε στα νοσοκομεία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 3.000 περιστατικά ημερησίως τα οποία δεν αποκλείεται να αυξηθούν, κάτι που σημαίνει ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν.

Ο κ. Τσιούτης σημείωσε πως οι αλυσίδες μετάδοσης σε κέντρα διασκέδασης συνεχίζονται και αφορούν κυρίως νεαρά άτομα τα οποία είναι ασυμπτωματικά.

Ανέφερε ακόμα ότι το Lockdown αποτελεί έσχατο μέτρο καθώς, όπως εξήγησε, έχει αποτελέσματα, αλλά είναι πρόσκαιρα.

Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, λέγοντας πως αυτές τις μέρες ένας στους πενήντα που υποβάλλεται σε τεστ, εντοπίζεται θετικός στον ιό.