Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Τατάρ υποδέχθηκε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.
Πρώτος έφτασε στο χώρο ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαο Μενελάου και την Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου Μαριλένα Ραουνά η οποία αποτελεί και τον πρώτο διορισμό του νέο Προέδρου. Ακολούθησε μετά από μικρή καθυστέρηση και ο κ. Τατάρ συνοδευόμενος από το διαπραγματευτή της Τ/κ πλευράς Εργκιούν Ολγκούν.

Σε δήλωση του προηγήθηκε της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι έχει ξεκάθαρο στόχο και προσανατολισμό σε σχέση με το Κυπριακό.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του κ. Τατάρ για συνεργασία των δύο κοινοτήτων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει προετοιμαστεί και έχει θέση γι’ αυτό.
Υπάρχουν προτάσεις όπως είπε, που έγιναν στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών και έφερε ως παράδειγμα την συνεργασία για διαχείριση των πυρκαγιών, στο πλαίσιο της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Τόνισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είτε οτιδήποτε άλλο, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό θα μεταφέρει και στον κ. Τατάρ ανέφερε, αλλά θα τον ακούσει πρώτα και ως ένδειξη εκτίμησης στον ίδιο, αφού είναι η πρώτη συνάντηση που έχει μαζί του.