Νέα διαδικτυακή απάτη καταγγέλθηκε από διευθυντή εταιρείας στη Λεμεσό, ο οποίος προχώρησε σε έμβασμα πέραν των 40 χιλιάδων ευρώ για προϊόντα που παρέλαβε από το εξωτερικό, σε τραπεζικό λογαριασμό που τελικά αποδείχθηκε πως δεν ανήκε στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεται. Προσοχή συστήνει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, πριν από περίπου τρεις μήνες, η εταιρεία του παρήγγειλε εμπορεύματα από προμηθεύτρια της εταιρία που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού. Λίγες μέρες αργότερα, τα εμπορεύματα έφθασαν στην Κύπρο και παραλήφθηκαν από την εταιρεία του παραπονούμενου, ενώ συμφωνήθηκε όπως η αποπληρωμή γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Χθες η εταιρεία του επιχειρηματία έλαβε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από διεύθυνση η οποία ομοίαζε με αυτή της προμηθεύτριας εταιρείας, όπου ζητείτο η άμεση εξόφληση του τιμολογίου σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο παραπονούμενος προχώρησε στην εξόφληση του τιμολογίου, καταβάλλοντας χρηματικό ποσό 42,386 ευρώ, ωστόσο, όταν ενημέρωσε σχετικά την προμηθεύτρια εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι αυτή δεν έλαβε κανένα ποσό και πως η εταιρεία του έπεσε θύμα απάτης.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού, ενώ, όπως σημειώνει η Αστυνομία, το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής απάτης, η επονομαζόμενη «Απάτη μέσω Τιμολογίων» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και αφορά κυρίως επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται με άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού.

Η προσέγγιση της επιχείρησης, πέραν του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να γίνει και με άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως μέσω τηλεφώνου ή με επιστολή κτλ., αναφέρει η Αστυνομία και καλεί τις διευθύνσεις εταιρειών όπως ενημερώσουν το προσωπικό τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και όπως εφαρμόσουν διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνετε.

Η Αστυνομία συστήνει όπως, πριν γίνει οποιαδήποτε πληρωμή τιμολογίων, να υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον προμηθευτή, χωρίς όμως χρήση στοιχείων επικοινωνίας που αναγράφονται στο ύποπτο μήνυμα και όπως γίνει επιβεβαίωση ότι αυτό προέρχεται από τους πραγματικούς προμηθευτές της επιχείρησης.

Σε περίπτωση ύποπτης απόπειρας απάτης, η Αστυνομία καλεί τους εμπλεκόμενους όπως το καταγγείλουν άμεσα.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη συγκεκριμένη μορφή απάτης, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Αστυνομίας.