Έντονη κινητικότητα χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της Γαλλίας σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε την περασμένη Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το νέο Λαϊκό Μέτωπο, τη σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς, κάτι που δεν είναι σύνηθες στη γαλλική πολιτική ζωή, καθώς οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας είθισται να αποχωρούν από το πολιτικό προσκήνιο.

Ταυτόχρονα όμως η σύμπραξη των αριστερών κομμάτων ταλανίζεται από τα εσωτερικά προβλήματα μιας σημαντικής συνιστώσας της, της Ανυπότακτης Γαλλίας, της οποίας ο ηγέτης, Ζαν Λυκ Μελανσόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι προχώρησε σε “κάθαρση” των εσωκομματικών του αντιπάλων, αποκλείοντας από τα ψηφοδέλτια του κόμματος όλους όσοι κατά το παρελθόν είχαν έλθει σε πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.

Ορισμένοι εξ’αυτών ήδη ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν ως ανεξάρτητοι, ενώ πληθαίνουν οι φωνές στον χώρο της αριστεράς που καλούν τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να ανακαλέσει την «κάθαρση».

Από την άλλη πλευρά, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων η διάσπαση στην έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Η γαλλική δικαιοσύνη αποφάνθηκε χθες ότι προσωρινά, τουλάχιστον, η απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος να διαγράψει τον Πρόεδρο του Eρίκ Σιοτί ήταν παράτυπη, ωστόσο είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειονότητα των εκλεγμένων στελεχών του κόμματος δεν θα τον ακολουθήσει στην απόφασή του να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Τέλος, πολλές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Γαλλία, όπου σε κατάσταση κινητοποίησης βρίσκονται περίπου 20.000 αστυνομικοί.