Την απαίτηση του για δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων με διευρυμένες αρμοδιότητες, ώστε επιτέλους να τεθούν τα προβλήματα των ηλικιωμένων σε μια σωστή, σοβαρή και ολοκληρωμένη βάση θέτει στη δημόσια σφαίρα συζήτησης το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι «δεν λύνονται όλα με επιδοματικές πολιτικές και σπασμωδικές και ρηχές πολιτικές αποφάσεις», τονίζοντας πως «δεν μπορεί η δημιουργία ενός Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να είναι μεγαλύτερης σημασίας από τους ηλικιωμένους της Κύπρου, που αυξάνονται ραγδαία, με τα προβλήματα τους να μένουν άλυτα και ανέγγιχτα εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου «η κακοποίηση ηλικιωμένων αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική πρόκληση που συχνά παραμένει κρυμμένη από τη δημόσια θέα», προσθέτοντας ότι «καθώς ο πληθυσμός γερνά, η κακοποίηση των ηλικιωμένων γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, επηρεάζοντας την υγεία και την ευημερία των ατόμων τρίτης ηλικίας».

«Καθώς ολόκληρος ο πλανήτης κόσμος αναγνωρίζει την κακοποίηση ηλικιωμένων, πολλά λίγα πράγματα γίνονται σε επίπεδο κρατών και η Κύπρος, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί εξαίρεση», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει ακόμα ότι “σε μια χώρα όπου οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με τον ηλικιακό ρατσισμό να είναι πέρα για πέρα εμφανής σε όλα τα επίπεδα και με την κακοποίηση ηλικιωμένων να είναι καλά κρυμμένη σε σπίτια και σε δομές”, προτρέπει για ακόμη μια φορά το κράτος, τα κόμματα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση και την αναχαίτιση τέτοιων συμπεριφορών.

Διαμηνύει πως «η πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων απαιτεί συλλογική προσπάθεια», σημειώνοντας πως «η δημόσια εκπαίδευση, η ισχυρότερη νομική προστασία και η υποστήριξη των θυμάτων είναι ζωτικής σημασίας».

Τέλος, αναφέρει πως «με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την προώθηση υποστηρικτικών κοινοτήτων, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».