Προς τερματισμό βαίνει η σύμβαση μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της κοινοπραξίας CPP-METRON Consortium Ltd (CMC Ltd) που αφορά την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

«Φαίνεται να προδιαγράφεται μια κατάληξη, την οποία αποδέχονται τα μέρη, με βάση την οποία τερματίζεται η σύμβαση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή και παράλληλα παραδίδεται η πλωτή μονάδα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, σημειώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει έντονη διαβούλευση επί καθημερινής βάσεως μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών, της ΕΤΥΦΑ και της CPP κατά κύριο λόγο, που συμμετέχει στην κοινοπραξία CMC.

Σε ό,τι αφορά την πλωτή μονάδα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το πλοίο είναι έτοιμο ως πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG carrier) και πως ο νηογνώμονας αποδέχεται να το στείλει να πλεύσει προς Κύπρο υπό προϋποθέσεις, ενώ σε σχέση με τη δεύτερη πιστοποίηση που αφορά την επαναεριοποίηση του φυσικού αερίου, εξήγησε πως δεν μπορεί να αποδοθεί τώρα, καθώς το πλοίο βρίσκεται στη Σαγκάη και αυτό επειδή θα πρέπει το πλοίο να μπει σε τερματικό εισαγωγής, όπως είναι αυτό που κατασκευάζεται στο Βασιλικό, για να ελεγχθεί κατά πόσο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των προδιαγραφών.

«Η ΕΤΥΦΑ στοχεύει στο να αποπλεύσει το πλοίο το συντομότερο, πιθανόν να υπάρξει κατάληξη εντός των επόμενων ημερών και παράλληλα να τερματιστεί η σύμβαση. Αυτή είναι η προσπάθεια και των δύο μερών και φαίνεται να την αποδέχονται και τα δύο μέρη», τόνισε.

Σημείωσε πως από πλευράς ΕΤΥΦΑ γίνεται και σχεδιασμός για ολοκλήρωση του τερματικού και με άλλα μέσα και από πλευράς της κινέζικης κοινοπραξίας γίνεται προσπάθεια για απαλλαγή από οποιεσδήποτε ευθύνες. «Εννοείται ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί από όλες για τον λόγο ότι το τερματικό αυτό έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβρη, υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από αυτή τη σύμβαση, οπότε αναμένουμε την τελική κατάληξη» σημείωσε ο Υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «δεν είμαστε μακριά».

Απαντώντας σε παρατήρηση του Προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Χατζηγιάννη ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι μέσα από αυτή τη σύμβαση δεν υπήρχε κανένας προορισμός, κάτι που αποδείχτηκε και μέσα από τις πολλές παρατάσεις που πήρε η κοινοπραξία. Σεπτέμβριο 2022, Ιούλιο 2023, Οκτώβριο 2024, Ιούλιο 2024. Σήμερα είμαστε στον Ιούλιο του 2024 και τίποτα δεν υπάρχει, οπότε εξαρτάται από ποια πλευρά το αντικρύζει κάποιος, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει Σχέδιο Β, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι το Σχέδιο Β’ έγινε πλέον Σχέδιο Α’. «Για τον λόγο ότι δεν ολοκληρώνεται το πρώην Σχέδιο Α’ καταλαβαίνετε ότι έχουμε μετακινηθεί σε άλλους σχεδιασμούς. Εφόσον οι δύο πλευρές τερματίζουν τη σύμβαση, καταλαβαίνετε ότι αμέσως πάμε σε ολοκλήρωση του τερματικού με διαφορετικό τρόπο», είπε, εξηγώντας πως ο διαφορετικός τρόπος ολοκλήρωσης του τερματικού προωθείται με βάση τις ρήτρες που επιβιώνουν από τον τερματισμό, οι οποίες υποδεικνύουν με ποιο τρόπο μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο. «Αν αυτές οι ρήτρες δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του τερματικού σε όλα του τα μέρη τότε θα εξευρεθεί άλλος εργολάβος να το ολοκληρώσει σε εκείνο το μέρος που η ρήτρα δεν το επιτρέπει», σημείωσε ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ