Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στο κανάλι «Ουλουσάλ», επανέλαβε τη θέση του για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο. Ο Τατάρ ανέφερε ότι τα δύο κράτη μπορούν να συμφωνήσουν σε μια «ομοσπονδιακή δημοκρατία», δίνοντας τη δυνατότητα στον «βορρά» να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τατάρ χαρακτήρισε πως η νέα πολιτική του αφορά τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών, με το κράτος του βορρά να είναι ανεξάρτητο και τουρκικό, έχοντας δικό του σύνταγμα και δημοκρατία. Υπογράμμισε τη σημασία της κυριαρχίας του κράτους αυτού, αναφέροντας ότι μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς.

Ο Τατάρ επέκρινε την ΕΕ για τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στο Αζερμπαϊτζάν, κατηγορώντας την ότι επιθυμεί να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή επιφέρει, τονίζοντας την υποστήριξη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για κατοχή της Κύπρου, ο Τατάρ τις χαρακτήρισε «λανθασμένες», τονίζοντας τη σημασία της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και την ανάγκη για δύο κράτη.

Τέλος, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης και της συμμετοχής της «τδβκ» σε διεθνείς οργανισμούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ