Όπως όλα δείχνουν η Κύπρος θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών οριστικοποιώντας πρόγραμμα χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίων τύπου Mrna που θα αρχίσουν από ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν στα αρχικά στάδια και σε ευπαθείς ομάδες.

Ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου, πριν από την έκδοση απόφασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί κάτι σχετικό από τον οργανισμό.

Πρόσθεσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο έχει προγραμματιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προβληματιστεί κατά πόσο θα περιμένει μία απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ή όχι.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις επιδημιολόγων ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του ΕΜΑ η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει με την τρίτη δόση, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως ζήτησε από να δώσουν γραπτώς τις θέσεις τους για το θέμα μέχρι την Παρασκευή. Ο Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει τις θέσεις των επιστημόνων και σε σχέση με το λεγόμενο «mix and match», δηλαδή τον εμβολιασμό όσων εμβολιάστηκαν με Astra Zeneca ή Johnson and Johnson με εμβόλια που διαθέτουν τεχνολογία MRNA όπως το Phizer.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ο κ. Χατζηπανέλας είναι έτοιμο, σε περίπτωση που αποφασιστεί η έναρξη της χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου.

Σε δηλώσεις του στον διαδικτυακό Φιλελεύθερο ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι η τρίτη δόση δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, αλλά τον ευρύτερο πληθυσμό, προσθέτοντας ότι σε κατοπινό στάδιο είναι πολύ πιθανό να χορηγηθεί τρίτη δόση από μια ηλικιακή ομάδα και άνω.

Σύμφωνα με τον Δρα Καραγιάννη αρκετές είναι οι χώρες, οι οποίες έχουν στα άμεσα τους πλάνα τη χορήγηση της τρίτης δόσης στις ηλικίες από 30 ετών και άνω, προκειμένου να καταπολεμήσουν την αύξηση των μολύνσεων που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα. Σημείωσε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε πιο μετά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα γι’ αυτό ακόμα δεν χρειάζεται προς το παρόν η χορήγηση της τρίτης δόσης σε νεαρότερες ηλικίες.

 

Νέα μέτρα για αναχαίτηση της πανδημίας;

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι απομακρυσμένη προς το παρόν η περίπτωση ενός νέου lockdown. Σημείωσε ωστόσο πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Αναμένει όπως είπε ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα έχουν μια καθοδική τάση, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό είναι ότι καταγράφεται ήδη μείωση στις νοσηλείες. Σε περίπτωση που το αμέσως επόμενο διάστημα καταγραφεί νέα αύξηση των κρουσμάτων τότε θα σημαίνει ότι διανύουμε το πέμτο κύμα της πανδημίας σημείωσε και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο του είναι έτοιμο να πάρει μέτρα εκεί και όπου χρειαστεί.