Στη δύνη διαφόρων ζητημάτων που ταλανίζουν την Εκκλησία της Κύπρου συνεδριάζει από τις 9 το πρωί πρωί η Ιερά Σύνοδος, με κύριο θέμα το ενδεχόμενο επιβολής εκκλησιαστικής ποινής, στον μητροπολίτη τέως Κιτίου ο οποίος κρίθηκε ένοχος με δικαστική απόφαση για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης το 1981 και του επιβλήθηκε ποινή 12μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο τέως Κιτίου να τεθεί σε αργία σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που καταχώρησε ο μητροπολίτης στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας.

Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, χαρακτηρίζει κίνηση-ματ για να αποφύγει, προς το παρόν, την καθαίρεση, την ενέργεια του 85χρονου πρώην ανώτερου ιεράρχη να καταχωρίσει έφεση.

Να εξηγήσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος έχει ενώπιον της άλλες δύο επιλογές που είναι η καθαίρεση του Μητροπολίτη ή η ισόβια αργία. Ένα καλό ερώτημα είναι κατά πόσο θα αφαιρεθούν κάποια αξιώματα, από τον τέως Κιτίου, αφού θυμίζουμε συνεχίζει να διαμένει στην μητρόπολη Κιτίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νέος μητροπολίτης, ο οποίος διαμένει αλλού. Ενώ όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου εφόσον τεθεί σε αργία, η Ιερά Σύνοδος μπορεί να παρέχει μέχρι το 50% της αντιμισθίας του. Επίσης μπορεί να αφαιρεθεί ο οδηγός και το πολυτελές όχημα.

Έξω από την Αρχιεπισκοπή συγκεντρώθηκαν το πρωί για να διαμαρτυρηθούν οργανωμένα σύνολα, η ΠΟΓΟ, το δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών και το κόμμα για τα ζώα. Να ακούσουμε τι δήλωσαν οι διαμαρτυρόμενοι.

Την Ιερά Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν και άλλα δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο είναι η αποκατάσταση του ο Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή 25 χρόνια μετά, αφού από το 1998 βρίσκεται σε αργία, με κατηγορίες που ποτέ δεν τεκμηριώθηκαν. Το δεύτερο είναι η άρση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλίδη, ο οποίος κρίθηκε το 2015 ένοχος από πενταμελή εκκλησιαστική επιτροπή για θεολογικές απόψεις που εξέφρασε. Ο κ. Πιτσιλλίδης απέστειλε ήδη επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο με την οποία απολογείται, επεξηγώντας την θέση του.