Το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, μέσω του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ), το οποίο αποτελεί και την αρμόδια αρχή για εξουσιοδότηση της χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, προτίθεται, εντός Ιουλίου 2020, να προχωρήσει με την προκήρυξη διαγωνισμού, μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού, για χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης του Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων για τις ζώνες των 700 MHz και 3.6 GHz, για σκοπούς Ίδρυσης και Λειτουργίας Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών 5G.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργείου Έρευνας, οι εξουσιοδοτήσεις που θα χορηγηθούν μέχρι το τέλος του 2020, ως η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θα έχουν χρονική διάρκεια 20 ετών και θα περιλαμβάνουν την υποχρέωση ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων 5G που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Σημειώνεται πως η αδειοδότηση των ραδιοσυχνοτήτων για τα δίκτυα 5G αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία, με στόχο την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων, έχει καθορίσει συγκεκριμένες προθεσμίες υλοποίησης εντός του 2020.

Τα δίκτυα 5G αποτελούν μία επαναστατική τεχνολογία που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την πράσινη ανάπτυξη, προστίθεται.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G αναμένεται να δημιουργήσει περί τα 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ και να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων.

Ως κρίσιμο δομικό στοιχείο μίας ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, αναφέρει μεταξύ άλλων το υφυπουργείο Έρευνας στην ανακοίνωσή του, η τεχνολογία 5G αντιπροσωπεύει το πρότυπο για το μέλλον στις τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, τον πυρήνα ώθησης της παραγωγικότητας και τον κινητήριο μοχλό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Αυτόνομα οχήματα, βιομηχανική ρομποτική, τηλεϊατρική, «έξυπνες» πόλεις και «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things) είναι μόνο μερικά από τα πολυάριθμα παραδείγματα συσκευών, κλάδων και εφαρμογών που μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με τη χρήση της τεχνολογίας 5G, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικά με τις ανησυχίες μερίδας πολιτών για πιθανές επιπτώσεις της λειτουργίας των δικτύων 5G στην υγεία και το περιβάλλον, το υφυπουργείο ξεκαθαρίζει πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, δεν προκύπτει τεκμηρίωση για πρόκληση οιωνδήποτε προβλημάτων υγείας, νοουμένης της τήρησης των ορίων έκθεσης, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή για Προστασία από Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP), και υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την ΕΕ (Σύσταση 1999/519/ΕΚ), καθώς και από το υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της Αρχής της Προφύλαξης, η ICNIRP έχει καθορίσει τα εν λόγω όρια έκθεσης του κοινού πενήντα (50) φορές χαμηλότερα από τα εργαστηριακά όρια ασφαλείας, προκειμένου να καλύπτουν και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Πλέον των ορίων έκθεσης της ICNIRP, η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της «αρχής συνετούς αποφυγής», έχει υιοθετήσει επιπρόσθετους περιορισμούς στην εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, αναφέρει ακόμη το υφυπουργείο Έρευνας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ