Σε μια προσπάθεια μεσολάβησης για διάφορα ζητήματα που προκύπτουν στα φαρμακεία και στην παροχή φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα έχει λίγο μετά το μεσημέρι συνάντηση, με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ φαρμακοποιών και ΟΑΥ, ειδικότερα στο ζήτημα των αποζημιώσεων από το ΓΕΣΥ.

Το κυριότερο ζήτημα που προκύπτει σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» οφείλεται στην αυξημένη συνταγογράφηση φαρμάκων τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Η εξέλιξη αυτή, έχει οδηγήσει στην πτώση της τιμής μονάδος στη βάση της οποία πληρώνονται οι φαρμακοποιοί από το ΓΕΣΥ. Πολλά φαρμακεία υποστηρίζουν ότι λειτουργούν με ζημιές. Γι’ αυτό το λόγο οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους από τον ΟΑΥ, δεν αποκλείεται να κλείσουν τα φαρμακεία τους και να προχωρήσουν σε στάση εργασίας.

Έντονο είναι και το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρκαμευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ κυρίως σε παιδιατρικά φάρμακα στην Κύπρο, αλλά και σε κάποια αντιβηχικά σκευάσματα.

Ο Υπουργός Υγείας σε σημερινές του δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο επίσκεψης στο ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη ανέφερε ότι όντως υπάρχει έλλειψη σε ένα πολύ γνωστό εισαγόμενο αντιβιοτικό για παιδιά ωστόσο έλαβε διαβεβαιώσεις από κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες ότι θα αυξηθεί η παραγωγή και τις επόμενες μέρες θα καλυφθούν οι ανάγκες.

Για το θέμα αυτό ήδη οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ζήτησαν από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες να αυξήσουν στο μέγιστο την παραγωγή τους σε αντιβιοτικά και αντιβηχικά σκευάσματα καθώς παρατηρούνται διεθνώς ελλείψεις το τελευταίο διάστημα.